Fotoğraflar Köşesinde Haziran Ayının Konusu “Doğal Oluşumlar”
Bilim Genç Fotoğraflar köşesinde haziran ayında objektiflerinizi çevrenizdeki doğal oluşumlara odaklamanızı istiyoruz.
Peribacaları, Göreme, Nevşehir
Yeryüzünü biçimlendiren pek çok etmen var. Örneğin depremler, volkanik hareketler, toprak kayması gibi etmenler çevremizde gördüğümüz dağları, tepeleri ve dik yamaçları oluşturur. Peki, rüzgârın taşıdığı kum ve benzeri parçacıklarla kayaçları aşındırarak yüzeylerini yeniden şekillendirebildiğini biliyor muydunuz? Ülkemizdeki peribacaları böyle bir süreç sonucunda ortaya çıkmıştır.
Şelale diplerinde oluşan ve dev kazanı da denilen büyük çukurlar, dalgaların kumları biriktirmesi sonucu oluşan lagünler, nehirlerin kayaçları aşındırması ile oluşan vadiler ve aşınan maddelerin başka yerlerde birikmesi ile oluşan ovalar ise suyun yeryüzünü nasıl şekillendirdiğine dair örneklerdir. Dünyanın en büyük akarsu aşınımı olan Arizona’daki Büyük Kanyon, Kolorado Nehri’nin etkisi ile ortaya çıkmıştır. Ülkemizdeki Ihlara Vadisi de benzer bir süreç sonucunda oluşmuştur.
Ihlara Vadisi, Güzelyurt-Aksaray
Peki, sizin çevrenizde gördüğünüz doğal oluşumlar neler?
Bilim Genç Fotoğraflar köşesinde haziran ayında objektiflerinizi çevrenizdeki doğal oluşumlara odaklamanızı istiyoruz. Fotoğraflarınızı Bilim Genç’te paylaşırken açıklama bölümüne #DoğalOluşumlar etiketini eklemeyi unutmayın.
Fotoğraflarınızın açıklama bölümünde ayrıca fotoğrafını çektiğiniz doğal oluşumun ismine yer verebilir, oluşmasında rol oynayan (su, rüzgâr, volkanik hareketler gibi) etmenler hakkında bilgilerinizi ekleyebilir, fotoğrafınızı nerede ve ne zaman çektiğinizi belirtebilirsiniz.
Bilim Genç Fotoğraflar köşesinde her ay belirlenen konuda gönderilen fotoğraflar arasından seçilenler ayın en beğenilen fotoğrafları galerisinde yayınlanıyor. Fotoğrafların sahiplerine ise TÜBİTAK popüler bilim kitaplarından hediye ediliyor.
Siz de “Kendimi ifade etmemin en etkili yolu fotoğraf!” diyorsanız, ayın fotoğraf konularını takip etmeyi unutmayın.