Geleceğin Kâğıdı: Işıkla Yazılıyor, Isıyla Siliniyor
Günümüzde dijital teknolojiler bilgi aktarımında ve iletişimde önemli yere sahip. Kitaplar, dergiler, gazeteler, reklamlar artık çoğunlukla dijital ekranlar aracılığı ile kullanıcılara ulaşıyor.
Günümüzde dijital teknolojiler bilgi aktarımında ve iletişimde önemli yere sahip. Kitaplar, dergiler, gazeteler, reklamlar artık çoğunlukla dijital ekranlar aracılığı ile kullanıcılara ulaşıyor. Ancak yine de kâğıt ve baskı teknolojileri önemini yitirmiş değil. Çin’deki Şandong Üniversitesi’nden bilim insanlarının geliştirdiği, gelecekte kâğıdın yerini alabileceği düşünülen yeni malzeme hem mürekkebe ihtiyaç duymuyor hem de üzerine tekrar tekrar baskı yapılabiliyor. Araştırmanın sonuçları ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayımlandı.
Esnek yapıdaki malzeme tungsten oksit ve suda çözünebilen bir polimer olan polivinilpirolidondan (PVP) üretildi. Malzeme mor ötesi dalga boyundaki ışıkla (UV) etkileştiğinde renksiz olan tungstenin rengi maviye dönüyor. Renk değişimi saniyeler içinde gerçekleşiyor. Böylece istenilen şekiller malzemenin üzerine kolayca basılabiliyor.
Malzemenin üzerine basılan şekiller havadaki oksijenin etkisiyle gittikçe soluklaşarak 10 gün içinde kendiliğinden siliniyor. Malzeme ozon ya da ısıyla etkileştirildiğinde üzerindeki renkler çok daha hızlı yok oluyor.
Geliştirilen yöntemde baskı kalitesi hayli yüksek. Aynı zamanda malzeme birçok kez -yaklaşık 40 defa- renklendirilip tekrar silinebiliyor. Düşük maliyetle üretilebilen malzeme bu özelliğiyle çevre dostu bir teknoloji olarak kabul edilebilir.