Genç Yıldız Sisteminde Organik Moleküller
Uluslararası bir araştırma grubunun yaptığı çalışmalar sonucunda genç bir yıldızın etrafındaki madde bulutunda karmaşık organik moleküllere rastlandı.
Uluslararası bir araştırma grubunun yaptığı çalışmalar sonucunda genç bir yıldızın etrafındaki madde bulutunda karmaşık organik moleküllere rastlandı. Dr. K. I. Öberg ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Nature’da yayımlandı.
Gözlemlenen yıldız MWC 480 olarak adlandırılıyor ve Güneş Sistemimize 455 ışık yılı (ışığın 455 yılda katettiği mesafe) uzaklıkta. Kütlesi Güneş’inkinin iki katı kadar olan yıldız, Taurus olarak adlandırılan ve çok sayıda yeni yıldızın doğmakta olduğu bir bölgede yer alıyor. MWC 480 sadece bir milyon yaşında, genç bir yıldız.
Gözlemler, MWC 480’i çevreleyen madde bulutunda Dünya’daki tüm okyanusları doldurmaya yetecek kadar metil ciyanit (CH3CN) olduğunu gösteriyor. Bu molekül ve genel olarak ciyanit molekülleri, karbon-azot bağları içerdiği için önemli. Çünkü proteinlerin yapı taşları olan amino asitlerin oluşması için karbon-azot bağlarının kurulması gerekiyor.
Geçmişte yıldızlar arasındaki soğuk madde bulutlarında ciyanit moleküllerinin oluştuğu biliniyordu. Ancak bu moleküllerin yeni yıldızların oluşmaya başladığı sıcak ortamlarda parçalanmadan kalmasının mümkün olup olmadığı bilinmiyordu. Dr. K. I. Öberg ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalarda, bu moleküllerin miktarının yıldızların etrafındaki sıcak ortamda azalmadığı, aksine arttığı gözlemlendi.
Elde edilen sonuçlar, karmaşık organik moleküllerin oluşmasına yol açan koşulların Güneş Sistemi’ne ve Dünya’ya özgü olmadığını, benzer süreçlerin evrenin başka bölgelerinde de yaşandığını gösteriyor.