Genetiği Değiştirilmiş Otistik Maymunlar
Bir grup araştırmacı MECP2 geniyle otizm arasındaki ilişkiyi makak maymunları üzerinde yaptıkları çalışmalarla inceledi.
İnsanlarda görülen otizmin pek çok türü ve belirtisi var. En az 100 genin otizmin ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülüyor. Bu genlerden biri MECP2. Bu geninde mutasyon olan ya da bu genin birden fazla kopyasına sahip olan insanlarda otizm belirtileri görülüyor.
Bir grup araştırmacı MECP2 geniyle otizm arasındaki ilişkiyi makak maymunları üzerinde yaptıkları çalışmalarla inceledi. Dr. Z. Liu ve arkadaşlarının yaptığı çalışmanın sonuçları Nature’da yayımlandı.
Araştırmacılar, bir virüs aracılığıyla MECP2 genlerini makak maymunlarının yumurtalarına enjekte etmiş ve daha sonra bu yumurtaları döllemişler. Elde edilen embriyolar, dişi makak maymunlarının rahimlerine yerleştirilerek gelişmeleri sağlanmış ve sonuçta sekiz tane genetiği değiştirilmiş makak maymunu doğmuş. Yaklaşık bir yıl sonra bu maymunların otistik davranışlar göstermeye başladığı gözlemlenmiş. Daha sonra otistik maymunlardan elde edilen spermlerle, laboratuvar ortamında normal maymunların yumurtaları döllenmiş ve böylece ikinci nesil maymunlar doğmuş. Bu maymunların da yaklaşık bir yaşındayken otistik davranışlar göstermeye başladığı görülmüş.
Tüm bu sonuçlar MECP2 geniyle otistik hayvan davranışları arasında ilişki olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar gelecekte MECP2 geninin beynin hangi bölgelerinde soruna sebep olduğu üzerine çalışmalar yapmayı planlıyor.