Giyilebilir Teknoloji
Formula 1 araçlarında yaklaşık 10 kadar mühendisin 150-300 arasında farklı algılayıcıdan gelen birçok veriyi sürekli kontrol ettiklerini biliyor muydunuz?
Formula 1 araçlarında yaklaşık 10 kadar mühendisin süspansiyonlar, vites kutusu, yakıt seviyesi, lastiklerin durumu, motor sıcaklığı ve yağ basıncı ile ilgili, 150-300 arasında farklı algılayıcıdan gelen birçok veriyi sürekli kontrol ettiklerini biliyor muydunuz? Yalnızca 90 dakikalık bir süre içerisinde toplanan verilerin boyutu yaklaşık 5-6 gigabayta ulaşabiliyor.
Tıpkı Formula 1 araçlarında olduğu gibi, bir insan bedenini bu türden algılayıcılar kullanarak takip etmek yakın zamana kadar hayal gibi görünse de, gelişen teknoloji ile birlikte küçülen algılayıcılar, kablosuz veri aktarımındaki yenilikler, farklı özellikler kazanan mobil cihazlar ve yazılımlar sayesinde artık bu mümkün hale geliyor. Giyilebilir teknoloji olarak da adlandırılan bu teknoloji ile bir futbolcunun topa hangi hızda vurduğu, bir koşucunun beden sıcaklığı, kalp atım hızı ya da hangi hızda ne kadar mesafe katettiği gibi birçok veriye kolayca ulaşılabiliyor. Bir futbol topunun içine, bir ayakkabının tabanına ya da bilek, kol, yüz, hatta deri altı gibi farklı yerlere takılabilen bu akıllı cihazlara gelin biraz yakından bakalım.
Akıllı Saatler
İlk modelleri basit hesap makinesi, çevirici gibi uygulamaların yanı sıra oyunlara da sahip olan akıllı saatlerin yeni modelleri daha çok giyilebilen bilgisayarlar olarak tanımlanıyor. Akıllı saat, klasik bir saatten daha fazla işleve sahip. Cihazda bulunan dâhili hoparlör sayesinde günlük işlerinizi hallederken diğer yandan telefon görüşmesi yapabilir, gelen mesajları yönetebilirsiniz. Akıllı saatin içindeki kamera ile fotoğraf çekebilir ve hafızasında saklayabilirsiniz. Ayrıca istediğiniz müziği dinleyebilir, adım ölçer gibi farklı uygulamalar ile yürürken veya spor yaparken adım sayınızı ya da kalp atım hızınızı takip edebilirsiniz. Ses kaydetme özelliğinin yanı sıra sesli komut özelliği ile akıllı saatinizi kolayca kullanabilirsiniz.
Akıllı Bileklikler
Birkaç yıl öncesine kadar denge bileklikleri adı altında yaygın şekilde kullanılan lastik bileklikler günümüzde tıpkı saatler gibi akıllanmış görünüyor. İlk modelleri kronometre, saat, adım ölçer gibi birkaç uygulamaya sahipken, artık bilekliğinizi akıllı telefonunuzla entegre şekilde kullanabilirsiniz. Akıllı bilekliklerle kaç saat uyuduğunuz, uyurken kaç defa uyandığınız, uyku pozisyonunuzdaki değişimler ve benzeri verilere ulaşıp arşivleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, akıllı bileklik kolunuzda titreşerek sadece sizin hissedebileceğiniz şekilde özel bir alarm görevi de görebilir.
Akıllı Spor Ekipmanları
Akıllı spor ekipmanları ile performansınız hakkında anlık geri bildirimler alabilirsiniz. Bunu da akıllı telefonunuzdaki GPS, ivme ölçer ve yön ölçer gibi uygulamaları sportif hareketlerde kullanarak yapabilirsiniz. İlk kez koşularda ve bisiklet sürüşlerinde kullanılmaya başlanan bu uygulamalar, zamanla futbol ve basketbol topunun, tenis raketinin, golf sopasının ya da ayakkabının içine yerleştirilebilecek boyutlara ulaşan sensörler yardımı ile birçok spor branşında yer aldı. Hemen her akıllı telefonda bulunan kameralar yardımı ile hareketleriniz hakkında basit ölçümler gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin My Jump uygulaması ile ne kadar yükseğe sıçradığınızı, Velocity by Athla uygulamasıyla bir tenis servisinde topunun ne kadar hızla hareket ettiğini akıllı telefonunuzun kamerasını kullanarak kolayca öğrenebilirsiniz. Akıllı spor ekipmanları ile telefonunuzu bir antrenöre dönüştürebilir ya da uzaktaki bir sporcunuzu rahatlıkla takip edebilirsiniz.
Akıllı Giysiler
Giyilebilir elektrotlar montlarda, pantolonlarda ya da ayakkabılarda kullanılıyor ve günlük hayatta kilo kontrolü, vücut sıcaklığı ya da kalp atım hızı gibi yaşamsal fonksiyonları izleme imkânı sağlıyor. Giyildiğinde kullanıcının konforunu bozmayan bu giysileri, diğer akıllı cihazlar gibi şarj etmeniz gerekmiyor. Öte yandan, sıklıkla kullanılan algılayıcıların yanı sıra NASA teknolojisinin kullanıldığı termokromatik sporcu tişörtleri gibi biyoenerjinizi canlı renklere dönüştürerek hangi kasınızın ne kadar çalıştığına ait görsel geri bildirim sağlayan algılayıcılar da hızla gelişiyor.
Akıllı Gözlükler
Akıllı gözlükler, her iki göze birlikte ya da ayrı ayrı veri aktarma özelliğine sahip. Diğer akıllı cihazlarla elde edilen kalp atım hızı, vücut sıcaklığı, rota, kimin aradığı gibi birçok veriye ulaşmak için bilekliğe, akılla saate ya da akıllı telefonunuza bakmak zorunda değilsiniz. Yüzerken, kayak yaparken ya da bisiklet kullanırken, sizi kimin aradığı, gitmek istediğiniz yere ne kadar mesafe kaldığı ya da yüzme temponuzun sizin için uygun olup olmadığı gibi veriler ile size gelen mesajlar artık gözünüzün önüne gelebilir.
Kaynaklar: