Giysilerin İçine Gizlenen Bataryalar
Giysilere veya bir saat kordonuna yerleştirilebilen ve güneş enerjisi kullanılarak tekrar şarj edilebilen esnek bataryalar, tekrar tekrar katlansalar bile çalışmaya devam edebiliyor.
Son yıllarda esnek elektronik cihazların geliştirilmesine yönelik birçok çalışma yapılıyor. Esneyebilme özellikleri sayesinde giysilere, saatlere hatta deriye bile yerleştirilebilen bu cihazlarla ilgili gelişmeleri sınırlandıran en önemli sorun sistemin özelliklerine uygun bataryaların geliştirilememesi. Karbon nanotüp ve grafen kullanılarak esnek bataryalar geliştirilmesi için yapılan araştırmalar sırasında dayanıklılık ve boyutlar ile ilgili sorunlar çözülmeye çalışılıyor. Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) araştırmacılarının geliştirdiği tekrar şarj edilebilir bataryalar bu sorunlara çözüm olabilir.
Geleneksel bataryalar katı malzemelerden üretildikleri için esnek değiller. Nano Letters dergisinde yayımlanan çalışmayı yapan araştırmacılar, yeni malzemeler kullanarak geleneksel bataryalara esneklik kazandırmayı başardı. Çalışma sırasında elektrotlar ve dış devre arasında elektronların taşınmasını sağlayan metal yerine, dışı nikel ile kaplanmış poliester sicimler kullanıldı. Bu sicimler, geleneksel lityum-iyon pillerde kullanılan elektrot malzemeler ile yine esnek bir malzeme olan poliüretan kullanılarak birleştirildi.
Geliştirilen bataryalar, üzerlerine yerleştirilen esnek ve hafif güneş gözeleri sayesinde şarj edilebiliyor.