Lityum iyon pil teknolojisinin yerli olarak üretilmesi amacıyla yakın zamanda kurulan ASPİLSAN Enerji Lityum İyon Pil Üretim Tesisi'ni tanıtıyoruz.
• 24/08/2023
• 12/04/2021
Nobel Ödülü'ne Giden Yol: Lityum İyon Batarya Teknolojisi
Bilim Söyleşileri Evinize Konuk Oluyor!
TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsünden Dr. Mehmet Nurullah Ateş ile canlı yayında lityum iyon batarya teknolojisi üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Yeni Nesil Lityum İyon Bataryalar
ABD’deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarında çalışan bir grup araştırmacı yeni nesil lityum iyon bataryaların üretiminde kullanılabilecek yeni bir tür katot geliştirdi.
2019 Nobel Kimya Ödülü Lityum İyon Pillerin Geliştiricilerine
Nobel Kimya Ödülü’nün 2019 yılındaki sahipleri, Austin’deki Texas Üniversitesinden John B. Goodenough, New York Eyalet Üniversitesinden M. Stanley Whittingham ve Meijo Üniversitesinden Akira Yoshino oldu.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan lityum iyon piller pek çok bakımdan sorunlu. Örneğin kullanılan lityum iyon pillerin sadece %5’i geri dönüştürülüyor.
Bir bilim fuarı projesi hazırlamak için öncelikle “Bilimsel Yöntem Nedir?” sorusunun cevabını bilmemiz gerekir.
Hızlı Şarj Olabilen Yeni Bataryalar
Taşınabilir elektronik cihazların işlevlerini uzun süreli ve etkin olarak gerçekleştirmesini sağlayacak güvenli, uzun ömürlü ve kısa sürede şarj edilebilen bataryalara olan ihtiyaç artıyor.
Aküler ayrıca hibrit ve elektrikli otomobiller üzerine araştırmalar yapan ve Avustralya’da toplumsal çalışmalarıyla da bilinen Dr. Hilkat Özgün’le bir söyleşi yaptık.
Giysilerin İçine Gizlenen Bataryalar
Giysilere veya bir saat kordonuna yerleştirilebilen ve güneş enerjisi kullanılarak tekrar şarj edilebilen esnek bataryalar, tekrar tekrar katlansalar bile çalışmaya devam edebiliyor.
En Çok Okunan Makaleler