Göz Tansiyonu İçin Yeni Bir Tedavi Geliştirildi
Göz tansiyonu tedavisi için bir protein karışımının göze enjekte edilmesine dayalı yeni bir tedavi geliştirildi.
Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesinden bir grup araştırmacı, göz tansiyonu (glakom) tedavisi için yeni bir yöntem geliştirdi. Dr. Benjamin R. Thomson ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Nature Communications’ta yayımlandı.
İnsanların gözlerinde, kornea ile göz merceği arasında yer alan çeşitli odacıklarda göz sıvısı olarak adlandırılan bir sıvı bulunur. Büyük çoğunluğu su olan, düşük yoğunluklu bu sıvının göz küresine şekil vermek ve göz kuruluğunu engellemek gibi çeşitli işlevleri vardır.
Göz sıvısı, ömür boyunca bir taraftan devamlı üretilir bir taraftan da çeşitli kanallarla boşaltılır. Sağlıklı bir insanda göz sıvısının üretilme ve boşaltılma hızları aynıdır. Göz tansiyonu hastalarında ise göz sıvısı olması gerektiği hızla boşaltılmaz. Bu durum gözde aşırı basınç oluşmasına, göz sinirinin zarar görmesine ve sonunda körlüğe yol açar.
Günümüzde dünya genelinde 60 milyondan fazla insan göz tansiyonu sorunu yaşıyor. Altmış yaş üzeri insanlarda ortaya çıkan körlük sorunlarının en yaygın nedeni de göz tansiyonu. Ayrıca hastalığın “doğuştan gelen birincil göz tansiyonu” olarak adlandırılan, 0-3 yaş arasındaki bebeklerde görülen bir türü de var. Bugün göz tansiyonu için geliştirilmiş göz damlaları, haplar ve lazer tedavileri olsa da hastalık tam olarak iyileştirilemiyor.
Northwestern Üniversitesinden Prof. Dr. Susan Quaggin ve öğrencileri, göz tansiyonu tedavisi için yeni bir yöntem geliştirmişler. Araştırmacılar, ilk olarak gen düzenleme yöntemlerinden yararlanarak göz tansiyonu sorunu yaşayan fareler üretmiş, daha sonra farelerin gözlerine bir protein karışımı enjekte ederek yapısı bozulduğu için işlevini yerine getiremeyen genlerden kaynaklanan sorunları gidermeye çalışmışlar. Sonuçta, farelerin gözlerinin normale döndüğü görülmüş. Ayrıca bu enjeksiyon yöntemiyle doğuştan gelen birincil göz tansiyonunun ortaya çıkmasının engellenebileceği de tespit edilmiş. Araştırmacılar aynı yöntemi sağlıklı yetişkin fareler üzerinde test ettiklerinde, farelerin gözlerindeki basıncın düştüğünü de gözlemlemişler. Bu durum yeni yöntemin yetişkin insanlarda da tedavi amacıyla kullanılabileceği anlamına geliyor.
Araştırmacılar bir sonraki hedeflerinin tedavi için kullandıkları protein karışımını insanların gözlerine aktarmaya en uygun yöntemi bulmak olduğunu söylüyorlar.