Halkaları Olan Cüce Gezegen
Gözlemler Chiron isimli cüce gezegenin halkalara sahip olabileceğini gösteriyor.
Daha önceleri Güneş Sistemi’ndeki beş gökcisminin (Satürn, Jüpiter, Uranüs, Neptün ve Chariklo) büyük ya da küçük halkalara sahip olduğu biliniyordu. Son gözlemler sonucunda bu sayı altıya çıktı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan Dr. J. D. Ruprecht ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Icarus’ta yayımlandı.
İlk olarak 1977 yılında gözlemlenen Chiron, “centaur” adı altında sınıflandırılan cüce gezegenlerin bir örneği. Bu gökcisimlerinin özellikleri hem asteroitlere hem de kuyrukluyıldızlara benziyor.
Chiron’un yapısını daha detaylı bir biçimde incelemek isteyen araştırmacılar, cüce gezegenin parlak bir yıldızın önünden geçeceği zamanı hesaplamış. Daha sonra iki büyük teleskop kullanarak Chiron yıldızın önünden geçerken yıldızdan Dünya’ya ulaşan ışık miktarını incelemişler. Sonuçlar Chiron’un etrafında halkaya benzeyen iki ayrı yapı olduğunu gösteriyor. Chiron’un merkezine 300 kilometre mesafedeki yapıların genişlikleri 3 ve 7 kilometre. Araştırmacılar bu yapıların ya halkalar ya da cüce gezegenin yüzeyinden yayılan simetrik gaz ve toz akımları olabileceğini belirtiyor. Başka bir araştırma grubunun yaptığı analizler ise bu yapıların büyük bir ihtimalle halkalar olduğunu gösteriyor.