Hava Durumu Balonları Nasıl Çalışır?
Hava durumu balonları atmosferde sıcaklık, basınç, nem ve rüzgâr hızı ölçümü yapan cihazlardır. Dünya genelinde yaklaşık bin farklı noktadan, günde iki kez atmosfere bırakılırlar.
Kauçuktan üretilen balonlar hidrojen ya da helyumla doldurulur. Başlangıçta 2 metre çapında olan bir hava durumu balonunun çapı yükseldikçe 8 metreye ulaşabilir. Hava durumu balonları yaklaşık iki saatte 35 kilometre irtifaya ulaşabilir.
Saniyede 4-5 metre yükselen hava durumu balonlarında ölçümler radyosonda isimli cihaz tarafından yapılır. Sıcaklık, basınç ve nem değerleri sensörler aracılığı ile ölçülür. Rüzgâr hızı ve yönü ise radyosonda cihazının konumu takip edilerek belirlenir. Bu veriler radyo vericiler tarafından her saniye yerdeki istasyonlara iletilir.
Kauçuktan üretilen balon -90 santigrat dereceye inen düşük sıcaklıklara ve saatte 400 kilometre hızla esen rüzgârlara maruz kalabilir. Yükseldikçe genişleyen balon sonunda patlar ve radyosonda cihazı küçük bir paraşüt yardımıyla güvenli bir şekilde yere iner.
Atmosferde doğrudan yapılan bu ölçümler uydu verileriyle birleştirilerek hava durumuyla ilgili doğru tahminlerin yapılmasında, hava tahmin modellemelerinin oluşturulmasında, atmosfer ve iklim değişiklikleriyle ilgili araştırmalarda kullanılıyor.