Hubble ve James Webb Uzay Teleskopları Güçlerini Birleştirdi
MACS0416 isimli gök ada kümesinin bu fotoğrafı, James Webb ve Hubble uzay teleskoplarının elde ettiği verilerin birleştirilmesi ile oluşturuldu.
MACS0416 isimli gök ada kümesinin bu fotoğrafı, James Webb Uzay Teleskobu’nun kızılötesi dalga boyunda yaptığı gözlemler ile Hubble Uzay Teleskobu’nun görünür bölge dalga boyundaki gözlemlerinin birleştirilmesi ile elde edildi.
Gök ada kümeleri birbirine kütle çekim etkisi ile bağlı gök adalardan oluşan gök ada gruplarıdır. Genellikle 100 ya da daha az gök ada içerirler. Einstein’ın genel görelilik kuramına göre ışık, gök ada kümesi gibi güçlü kütle çekim alanlarından geçerken sapar. Bu durum, daha uzaktaki gök adaların olduğundan daha büyük görünmesine yol açar. Bu olay kütle çekimsel mercekleme olarak isimlendirilir.
MACS0416 Gök Ada Kümesi 4,3 milyar ışık yılı uzağımızda bulunuyor. MACS0416 Gök Ada Kümesi’nin güçlü kütle çekim alanı, uzaktaki gök adaların daha büyük görünmesini sağlıyor. Bu sayede gök bilimciler MACS0416 Gök Ada Kümesi’nde yer alan çok uzaktaki yıldızları ve süpernovaları dahi tespit edebildiler.
Fotoğrafta görünen renkler, gök adaların uzaklığı hakkında da bilgi veriyor. Mavi renklerdeki gök adalar daha yakındayken, kırmızı tonlardaki gök adalar daha uzaktaki ve yoğun toz bulutlarının gerisinde bulunuyor. Çünkü toz parçacıkları dalga boyu daha kısa olan mavi ışığın daha fazla saçılmasına neden oluyor.
MACS0416 Gök Ada Kümesi’nin Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafı (solda) ve James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğrafı (sağda)
Her iki fotoğrafta da yüzlerce gök ada görünmesine rağmen, Hubble’ın kaydettiği görüntüde görülemeyen ya da çok belirsiz olan bazı gök adalar James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği fotoğrafta görülebiliyor. Çünkü kızılötesi dalga boyunda gözlem yapabilen James Webb, çok uzaktaki ya da toz bulutlarının arkasındaki gök adaların gözlemlenmesine imkân veriyor.
Kaynak: