Hücre Yaşlanmasına Neden Olan Etmenlerden Biri Keşfedildi
ABD’deki Güney Kaliforniya Üniversitesinde çalışan Alireza Delfarah ve arkadaşları, aşırı yaşlanmış hücrelerde çoğalmanın durmasının sebeplerinden birini keşfetti.
Hücrelerde meydana gelen doğal süreçlerden biri aşırı yaşlanma sebebiyle çoğalmanın durmasıdır. İnsanlarda ileri yaşlarda ortaya çıkan eklem romatizması, kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarının nedenlerinden biri de hücrelerin aşırı yaşlanmasıdır.
ABD’deki Güney Kaliforniya Üniversitesinde çalışan Alireza Delfarah ve arkadaşları, aşırı yaşlanmış hücrelerde çoğalmanın durmasının sebeplerinden birini keşfetti. Araştırmacılar, Journal of Biological Chemistry’de yayımlanan makalelerinde aşırı yaşlanmış hücrelerde nükleotidlerin (DNA’nın yapı taşlarının) üretiminin durduğunu belirtiyor. Deneyler, genç hücrelerde nükleotid üretimi engellediğinde hücrelerin çoğalmasının durduğunu ve aşırı yaşlı hâle geldiklerini gösteriyor.
Geçmişte aşırı yaşlanmış hücreler üzerinde yapılan araştırmalarda daha çok fibroblast olarak adlandırılan bağ doku hücrelerine odaklanılmıştı. Araştırmacılarsa epitelyal hücreler üzerinde çalışmalar yapmış. Pek çok kanser türü, vücuttaki organların dış yüzeyini kaplayan bu hücrelerde ortaya çıkar.
Hücrelerin aşırı yaşlanması bir bakımdan olumlu, bir bakımdan da olumsuz olarak görülür. Aşırı yaşlanmış hücrelerde çoğalmanın durması kansere karşı koruma sağlar. Ancak hücrelerin aşırı yaşlanması ileri yaşlarda ortaya çıkan hastalıklara da sebep olur.
Araştırmacılar, asıl amaçlarının hücrelerin aşırı yaşlanmasını engellemek olmadığını belirtiyor. Çünkü aşırı yaşlanmanın engellenmesi kanseri tetikleyebilir. Ancak aşırı yaşlanmış hücreleri yok ederek insanların daha sağlıklı bir biçimde yaşlanmasını sağlamak mümkün olabilir.
Günümüzde aşırı yaşlanmış hücreleri yok eden ilaçlar geliştirmek için çalışmalar yapılıyor. Delfarah ve arkadaşlarının yaptığı çalışma da özellikle bu konuda çok yararlı olacaktır. Çünkü genç hücrelere zarar vermeden aşırı yaşlanmış hücreleri yok edebilmek için öncelikle aşırı yaşlı hücrelerin diğer hücrelerden hangi bakımlardan farklı olduğunun bilinmesi gerekiyor.