İlk Yerli Haberleşme Uydumuz TÜRKSAT-6A’nın Güneş Panellerinin Açılma Testi Başarıyla Gerçekleştirildi
TÜRKSAT 6A’nın fırlatma alanına transferinden önceki son testlerinden biri olan güneş panellerinin açılma testleri bugün başarı ile gerçekleştirildi.
Türkiye’de yerli olarak geliştirilen ilk haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A’nın fırlatma alanına transferinden önceki son testlerinden biri olan güneş panellerinin açılma testleri bugün Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) başarı ile gerçekleştirildi.
Bu aşamadan sonra sırası ile fırlatıcı uyum testleri, son işlevsel testler ve faydalı yük performans testleri gerçekleştirilecek.
Kütlesi yaklaşık 4.300 kg olacak TÜRKSAT 6A uydusunun 42° doğu boylamında hizmet vermesi ve Dünya ile eş zamanlı yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.
Türkiye’de tasarlanan ve üretilen ilk haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya’nın büyük kısmını kapsayan geniş bir bölgedeki kullanıcılara hizmet verecek.
TÜRKSAT 6A projesi 2014 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalanan sözleşme ile resmî olarak başlamıştı. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) koordinasyonunda geliştirilen TÜRKSAT 6A; TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmalarının iş birliğiyle üretiliyor.
TÜRKSAT 6A’nın SpaceX’in Falcon 9 roketiyle 2024 yılının ilk yarısında uzaya fırlatılması planlanıyor.
Kaynaklar: