Işıktan Kaçan Pervaneler
Basel ve Zürih üniversitelerinden araştırmacıların yaptığı son çalışmalar şehirlerde yaşayan pervanelerin ışıktan kaçmayı öğrendiğini gösteriyor.
Basel ve Zürih üniversitelerinden araştırmacıların yaptığı son çalışmalar şehirlerde yaşayan pervanelerin ışıktan kaçmayı öğrendiğini gösteriyor. Florian Altermatt ve Dieter Ebert tarafından yapılan araştırmanın sonuçları Biology Letters’ta yayımlandı.
Pervaneler geceleri yön bulmak için ay ışığından yararlanır. Ancak bu adaptasyon bazen ölmelerine de sebep oluyor. Yapay ışıkları ay ışığı ile karıştıran pervaneler ya yanarak ya da avcı hayvanlara yem olarak ölüyor. Özellikle ışık kirliliğinin fazla olduğu şehirlerde bu durum pervanelerin kısa ömürlü olmasına yol açıyor. Öyle ki şehirlerde yaşayan pervanelerin ölüm oranı kırsal kesimlerde yaşayan pervanelerinkinden 40-100 kat daha fazla.
Doğal seçilim nedeniyle pervanelerin zaman içerisinde yapay ışığın tehlikelerinden kaçınmayı öğrenmesi beklenir. Bu durumu test etmek isteyen araştırmacıların yaptığı deneyler şehirlerde yaşayan pervanelerin yapay ışığa uyum sağladığını gösteriyor. Araştırmacıların 1050 yetişkin pervane üzerinde yaptığı çalışmalara göre, nesiller boyunca ışık kirliliğinin fazla olduğu bölgelerde yaşamış pervane popülasyonlarının üyeleri diğer pervane popülasyonlarının üyelerine göre ışığa daha az yönelme eğiliminde. Bu durum doğal seçilimin hayvan davranışları üzerindeki etkisini gösteriyor.