İyiliksever Papağanlar
Yakın zamanda yapılan araştırmada papağanların birbirleriyle yardımlaşıp yardımlaşmadığı incelenmiş.
Papağanlar ve kargalar, vücutlarının büyüklüklerine nazaran görece büyük beyinlere sahiptir ve sosyal zekâya sahip olmalarıyla bilinir. Geçmişte yapılan bilimsel çalışmalar kargaların birbirleriyle yardımlaşmadığını göstermişti. Yakın zamanda yapılan araştırmada ise bu kez papağanların birbirleriyle yardımlaşıp yardımlaşmadığı incelenmiş.
Deneyler, Afrika gri papağanları ve mavi kafalı Amerika papağanları üzerinde yapılmış. Kendilerine el uzatıldığında her iki türdeki papağanlar da yemiş alabilmek için kafeslerindeki pulları veriyor. Ancak sadece Afrika gri papağanları yemiş almaları için başka papağanlara kendi pullarını veriyor.
Prof. Dr. von Bayern, Afrika gri papağanlarının deneylerde ilk kez yer aldıklarında bile pullarını vererek diğer papağanlara yardım ettiğini söylüyor. Daha sonraları yapılacak deneylerde kendilerinin de benzer bir durumla karşılaşacaklarını bilmedikleri için, bu durum, papağanların iyilik yaparken bir karşılık beklemediğine işaret ediyor.
Deneyler, papağanların kendi arkadaşlarına karşı daha cömert olduğunu da gösteriyor: Bir papağan yardıma ihtiyaç duyan papağan kendi arkadaşı olduğu takdirde ona daha çok pul veriyor.
Papağanlar kafeslerindeki pulları vererek yemiş alabiliyor.
Max Planck Ornitoloji Enstitüsünde görev yapan Désirée Brucks ve Auguste von Bayern tarafından yürütülen çalışmalar Afrika gri papağanlarının da insanlar gibi karşılık beklemeksizin birbirlerine yardım ettiğini gösterdi. Araştırma ile ilgili makale Current Biology’de yayımlandı.
Yan kafesteki arkadaşının yemiş almak için pula ihtiyacı olduğunu fark eden bir papağan karşılık beklemeksizin arkadaşına yardım ediyor.
Araştırmacılar, Afrika gri papağanları ve mavi kafalı Amerika papağanlarının yardımlaşma konusunda birbirlerinden çok farklı tavırlar sergilemesini bu türlerin vahşi doğadaki sosyal örgütlenmelerinin farklı olmasına bağlıyor. Bilinen 393 papağan türü arasında yardımlaşmanın ne ölçüde yaygın olduğu ise henüz bilinmiyor. Ancak elde edilen sonuçlar, karşılıksız iyilik yapmanın sadece insanlarla sınırlı olmadığını gösteriyor.