James Webb’den Geleceğin Güneş Sistemlerine Bakış
James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğrafta, Dünya’ya en yakın yıldız oluşum bölgesi olan Rho Ophiuchi görülüyor. Fotoğraf, James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ilk fotoğrafın yayınlandığı gün olan 12 Temmuz 2022’nin birinci yılı anısına paylaşıldı.
NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)
İçinde yeni yıldızların oluştuğu Rho Ophiuchi moleküler bulutu yaklaşık 390 ışık yılı uzağımızda bulunuyor.
Rho Ophiuchi moleküler bulutundaki genç yıldızlardan yayılan jetler yani ışık hızına yakın hızlarda hareket eden parçacıklar, yıldızın çevresindeki toz ve gaz bulutunu şekillendiriyor. Fotoğrafta kırmızı renkte görünen kısımlar ise hidrojen moleküllerinden kaynaklanıyor. Ayrıca fotoğrafta bazı genç yıldızların etrafında disk şeklindeki yapıların gölgesi görülüyor.
Yıldızlar toz ve gaz bulutlarının içinde oluşur. Oluşumlarından artakalan maddeler genç yıldızların etrafında dönerek hareket eder ve dönmenin etkisiyle zamanla disk biçimini alır. Bu diskin içinde yeni gezegenler oluşur. Fotoğrafta genç yıldızların etrafında görülen disk benzeri yapılar ise, Rho Ophiuchi moleküler bulutunda, genç yıldızların etrafında hareket edecek geleceğin gezegenlerinin oluşum süreçlerinin başladığını gösteriyor. Diskin merkezindeki yıldızların kütlesinin Güneş’inkine yakın olduğu tahmin ediliyor.
Kaynaklar: