Kalbi, Kasları ve Ses Tellerini Onaran Yapay Doku
Kanada’daki McGill Üniversitesinden bir grup araştırmacı kalbi, kasları ve ses tellerini onarabilecek özelliklere sahip biyomalzeme geliştirdi.

Vücudun hareketli kısımlarının zarar gördükten sonra iyileşmesi zordur. Örneğin kalp krizinden sonra iyileşme sürecinde olan dokular bir taraftan da kalp atımlarına dayanmak zorundadır. Aynı durum konuşurken titreşen ses telleri için de geçerlidir.
Yakın zamanlara kadar kalp kasları ya da ses telleri gibi hareketli dokuların onarılmasında kullanılabilecek bir biyomalzeme geliştirmek mümkün olmamıştı. Ancak McGill Üniversitesinden Dr. Sarah Taheri ve arkadaşları, Advanced Science’ta yayımladıkları makalede hareketli dokuların onarılmasında kullanılabilecek bir hidrojel geliştirdiklerini açıkladılar.
Geliştirilen malzeme, onarılacak dokunun içine enjekte edildikten sonra dayanıklı bir yapı oluşturuyor. Ortaya çıkan yapının önemli özelliklerinden biri gözenekli olması. Bu sayede hücrelerin büyümesine ya da içlerinden geçmesine izin veriyor.
Araştırmacılar geliştirdikleri malzemeyi insan ses tellerinin biyomekaniğini taklit eden bir makinede test etmişler. Hidrojelin saniyede 120, toplamda 6 milyon defa titreştikten sonra bile sağlamlığını koruduğu gözlemlenmiş. Daha önce geliştirilen hiçbir hidrojel aynı testten geçmeyi başaramamış.