Karanlık Maddeden Oluşan Gökada
Gökbilimciler neredeyse tamamen karanlık maddeden oluşan bir gökada keşfetti. Yale Üniversitesi’nde çalışan Prof. Dr. Pieter van Dokkum ve arkadaşları...
Gökbilimciler neredeyse tamamen karanlık maddeden oluşan bir gökada keşfetti. Yale Üniversitesi’nde çalışan Prof. Dr. Pieter van Dokkum ve arkadaşları tarafından keşfedilen gökada neredeyse Samanyolu kadar büyük. Ancak Dragonfly 44 adı verilen gökadanın yaydığı ışık miktarı Samanyolu’nunkinin sadece %1’i kadar. Çalışmalar bu gökadanın sadece %0,01’inin sıradan madde olduğunu, geriye kalan %99,99’luk kısmınınsa karanlık madde olduğunu gösteriyor.
Dragonfly 44, ilk kez 2015 yılında New Mexico’daki Dragonfly Telephoto Array Teleskobu’yla yapılan gözlemler sırasında keşfedilmişti. Dünya’ya yaklaşık 300 milyon ışık yılı (ışığın 300 milyon yılda katettiği mesafe) uzaklıktaki Coma Grubu’nun içinde yer alan bu gökada Prof. van Dokkum ve arkadaşları tarafından aynı grup içinde keşfedilen 47 “aşırı seyrek” gökadadan sadece biri. Gökadanın büyüklüğü ve içindeki yıldız sayısı göz önünde bulundurulduğunda sadece sıradan madde arasındaki kütleçekimi sayesinde bir arada durmasının imkânsız olduğu görülüyor. Araştırmacılar, gökadayı kararlı yapan şeyin ışık yaymadığı için doğrudan gözlemlenemeyen karanlık madde olduğunu düşünüyor. Yıldızların hareketleriyle ilgili gözlemlere dayanılarak yapılan hesaplar, gökadanın toplam kütlesinin yaklaşık %99,99’unu karanlık maddenin oluşturduğunu gösteriyor.