Karnım Ağrıyor, Yoksa Zehirlendim mi?
Dün gece bir şeyler yediniz ve bu sabah uyandığınızda karnınız dayanılmaz şekilde ağrımaya ve mideniz bulanmaya başladı. Peki, buna sebep olan şey gerçekten dün gece yedikleriniz mi?
Dün gece bir şeyler yediniz ve bu sabah uyandığınızda karnınız dayanılmaz şekilde ağrımaya ve mideniz bulanmaya başladı. Peki, buna sebep olan şey gerçekten dün gece yedikleriniz mi?
ABD Hastalıklardan Koruma ve Kontrol Merkezi (CDC) her altı ABD’liden birinin tükettiği besinler nedeniyle hasta olduğunu belirtiyor. Hastalığa sebep olan bakteri ve virüsler besinlere üretim ya da hazırlık aşamasında geçiyor. Nasıl ki çevremizde grip olan biriyle el sıkıştığımızda ya da aynı havayı soluduğumuzda aynı gün hasta olmuyorsak besinlerdeki bakteri ve virüsler de belli bir süre geçtikten sonra hasta olmamıza yol açıyor.
CDC’ye göre besin zehirlenmesine en sık neden olan dört bakteri Nörovirus, Salmonella, Clostridium perfringens ve Campylobacter. Bizi en kısa sürede -6 saat ile 2 gün arasında- hasta eden bakteri ise Salmonella. Bu da demek oluyor ki eğer kusma veya ishal şikâyetlerinden yakınıyorsanız ve yediklerinizden dolayı zehirlendiğinizi düşünüyorsanız buna yol açan şey en son tükettiğiniz besin olmayabilir. Belki de rahatsızlığınızın sorumlusu iki gün önce yediğiniz bir yemektir. İyi haber ise CDC’ye göre ateşiniz 38,6oC’nin üzerine çıkmadıkça doktora görünmenize pek de gerek yok.
Peki, bu kabus gibi tabloyu yaşamamak için nelerden kaçınmalı ve nelere dikkat etmeliyiz? Ellerimizi yemek hazırlarken ve yemek yemeden önce yıkamak alacağımız ilk ve en kolay tedbir. Ayrıca yemeği hazırlayacağımız yüzeylerin temizliğine olabildiğince dikkat etmeli ve çiğ yiyecekler ile pişmiş yemekler arasındaki teması engellemeliyiz. Yemekleri uygun sıcaklıkta pişirmemiz ve yemekleri tekrar ısıtmadan önce soğuk bir şekilde saklamamız gerekiyor. Hastalık bulaştırma riski fazla olan çiğ kabuklu deniz ürünleri, kırmızı et, beyaz et, yumurta, sebze ve meyveleri tüketirken daha tedbirli olmalıyız. CDC tarafından yapılan bir çalışmaya göre ABD’deki besin zehirlenmelerinin neredeyse yarısı sebze kaynaklı. Bu nedenle ellerimiz gibi sebze ve meyvelerimizi de bol su ile yıkayalım, besinlerimizi uygun koşullarda saklayalım ve pişirelim. Sağlıcakla kalın!