Kirli Sulardan Beslenen Katlanabilir Bataryalar
Japon kâğıt katlama sanatı origamiden ilham alan mühendisler, kâğıt katlamanın sunduğu yeni tasarımları teknolojinin farklı alanlarına uygulamaya başladı. Bu sayede özellikle ulaşım, enerji, sağlık gibi alanlarda farklı tasarımlara sahip ürünler geliştiriliyor.
Bu ürünlerden bir tanesi de bataryalar. Yakın zaman önce Binghamton Üniversitesi’nde yapılan ve Nano Energy dergisinde yayımlanan bir çalışmada geliştirilen bu bataryalar kâğıttan üretiliyor ve bu sayede kolayca katlanabiliyor. Enerjisini bakteri metabolizmasından elde eden, bir diğer ifadeyle mikrobiyal yakıt hücreleri olarak çalışan kâğıt bataryalar biyokimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bu bataryalarda, içerisinde bolca bakteri bulunan kirli su kâğıt tarafından emiliyor. Böylece bakteriler kâğıt üzerine kolayca yerleşiyor. Bu da yapısında sert malzeme kullanılan diğer mikrobiyal yakıt hücrelerine göre bakterilerin anotta toplanması için geçen süreyi kısaltıyor.
Enerjisini kirli sulardaki bakterilerden elde eden kâğıt bataryalar hem uygun fiyata üretiliyor hem de katlanarak farklı şekillere girebiliyor. Bu özelikleri nedeniyle pek çok alanda kullanılmaya aday bu bataryalar her geçen gün artan enerji ihtiyacına farklı bir çözüm sunuyor.