Koronavirüs Önlemleri Çin’de Hava Kirliliğini Azalttı
NASA tarafından alınan uydu görüntüleri Çin’deki hava kirliliğinde çok büyük düşüş yaşandığını gösteriyor.

NASA tarafından alınan uydu görüntüleri Çin’deki hava kirliliğinde çok büyük düşüş yaşandığını gösteriyor. Yaşanan değişim kısmen de olsa koronavirüsün yayılmasını önlemek için alınan önlemlere bağlanıyor.
Çin’de 1-20 Ocak ve 10-25 Şubat tarihleri arasında atmosferdeki ortalama azot dioksit miktarı
Araçlarda ve enerji santrallerinde kullanılan fosil yakıtların yanma ürünlerinden biri olan azot dioksit (NO2), astım ve benzeri solunum yolları hastalıklarına sebep olan, insan sağlığına zararlı bir gazdır.
Çin’de her yıl ay takvimine göre yeni yıla girilirken hava kirliliğinde bir miktar azalma görülür. Bu yıl da yılbaşı döneminde fabrikalar ve iş yerleri tatile girdiğinde hava kirliliği azaldı. Ancak uydu verileri bu yılki azalmanın önceki yıllarla karşılaştırıldığında %10-30 daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca geçmiş yılların aksine hava kirliliği ay takvimine göre yeni yıla girildikten sonra yeniden artmadı. 24-30 Ocak arasındaki yılbaşı tatilinden sonra da havadaki azot dioksit oranının azalmaya devam ettiği uydu verilerinde açıkça görülüyor. Bu durum koronavirüsün yayılmasını engellemek için alınan önlemlere bağlanıyor. Çin’de uygulanan, fabrikaların geçici olarak kapatılması ve insanların gerekmedikçe dışarı çıkmaması gibi önlemler fosil yakıtların tüketiminin önemli ölçüde azalmasına neden oldu.
Geçmiş yıllarda (üstteki grafikler) yılbaşı döneminde atmosferdeki azot dioksit miktarı azalır, daha sonra tekrar artardı. Ancak bu yıl (alttaki grafikler) atmosferdeki azot dioksit miktarı yeniden artmadı, azalmaya devam etti.
Koronavirüs sebebiyle alınan önlemler aynı zamanda atmosfere salınan karbon miktarının da azalmasına sebep oldu. Tahminlere göre son on beş gün içindeki azalma miktarı yaklaşık 100 milyon ton. Bu rakam geçen yıl aynı dönemde tüm dünya genelinde atmosfere salınan toplam karbon miktarının %6’sına denk geliyor.