Küresel İklim Değişimi Farkındalığı Ülkeden Ülkeye Değişiyor
Sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre küresel her toplum iklim değişikliğinin önemi konusunda aynı ölçüde farkında değil.
Küresel iklim değişikliği tüm dünya toplumlarını ilgilendiren, adı üstünde, küresel bir sorun. Ancak sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre her toplum bu önemli sorunun aynı ölçüde farkında değil.
Bilim insanlarının çoğunluğu dünya ikliminin hızla değiştiğini düşünüyor. Araştırmalar iklim değişikliğinin büyük ölçüde motorlu araç kullanmak ve elektrik üretmek için kömür yakmak gibi insan etkinliklerine bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Bu tür etkinlikler sera gazı denen ve atmosferde birikince iklimin ısınmasına neden olan gazların salımına neden oluyor.
2007-2008 yıllarında yapılan Gallup World Poll adlı anket çalışmasının sonuçlarını inceleyen araştırmacılar küresel ısınma konusundaki kamuoyu farkındalığının değişken ve birtakım etmenlerle ilişkili olduğunu belirledi. İnsanların yaşadıkları yerler, kaç yıl okula gittikleri, ne kadar para kazandıkları, dini inançları ve hatta bulundukları yerde havanın ne kadar kirli olduğu gibi etmenler buna dâhil. Araştırmacılara göre Gallup World Poll, bu tür etmenlerin küresel ısınmaya inanmayla ilişkilendirildiği ilk çalışma.
Araştırmanın sonuçlarına göre küresel ısınmanın farkında bile olmayan insanlar var. Afrika, Orta Doğu ve Asya’daki insanların çoğu kavramın adını bile duymamış. Mısır’daki, Bangladeş’teki, Nijerya’daki ve Hindistan’daki insanların %65’ten fazlası buna dâhil. Ancak daha varlıklı ve daha eğitimli uluslar küresel ısınmanın hayli farkında. ABD’den, Avrupa’dan ve Japonya’dan ankete katılanların % 90’dan fazlası iklim değişikliği konusunda bilgi sahibi olduğunu belirtiyor.
Küresel ısınmanın farkında olanlar arasında ise, daha fakir ülkelerdeki insanlar küresel ısınmayı çok daha büyük bir tehdit olarak görme eğiliminde. Latin Amerika ve Avrupa’da yaşayanlar, insanların küresel ısınmadaki rolünü anlamışlarsa küresel ısınmayı daha büyük bir tehdit olarak görüyor. Afrika ve Asya’ya bakıldığında, küresel ısınma yerel sıcaklıklar ve hava kirliliğiyle bağlantılıysa insanlar iklim değişikliğini bir risk olarak görüyor.
Araştırmacılara göre tüm bu sonuçlar, farklı ulusların iklim değişikliği ile ilgili algılarının birbirinden çok farklı olabileceğini gösteriyor. Bu da iklim değişikliği ile ilgili küresel ölçekte kamuoyu desteği sağlamak için belki de her ülkede farklı iletişim yöntemleri gerekebileceğini düşündürüyor. Yıl sonunda Paris’te yapılacak iklim konferansında 190’dan fazla ülkenin temsilcisi bir araya gelerek iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik önemli kararlar almaya çalışacak. Hem karar alınmasında hem de bu kararların her ülkede uygulanabilmesinde kamuoyu desteği büyük önem taşıyor.