Mars Gerçekten Kırmızı mı?
Mars’ın kızıl gezegen olarak isimlendirilmesinin nedeni gökyüzünde kırmızı-turuncu görünmesidir. Mars’ın bu renkte görünmesinin temel nedeni yüzeyinde bulunan çok miktardaki demir oksit bileşikleridir.
Demir büyük kütleli yıldızların çekirdeğinde füzyon tepkimeleri sonucu oluşur ve yıldızlar ömürlerinin sonuna geldiğinde süpernova patlamaları sonucu uzaya yayılır. Daha sonra yıldızlararası ortamda bulunan diğer maddelerle karışarak farklı yıldız sistemlerinin oluşumunda yer alabilir. Yerkabuğunda en bol bulunan dördüncü element olan demir, Mars’ın yüzeyinde de çok miktarda bulunur. Ancak Mars’ın atmosferi büyük oranda karbondioksitten oluştuğu için demir atomları elektron kaybederek yükseltgenir ve demir oksit bileşiklerini oluşturur. Pas olarak da bildiğimiz demir oksit bileşikleri kırmızımsıdır.
Mars’a gönderilen uzay araçları sayesinde elde edilen görüntüler Mars’ın yüzeyinin tamamının kırmızı olmadığını gösteriyor. Demirin yükseltgenme sürecinde oluşan bileşiklerin türüne göre ve diğer minerallerin etkisi nedeniyle Mars’ın yüzeyi -kahverengiden karamel rengine hatta yeşilimsi renklere kadar değişen- farklı renklerdedir. Yüzeyindeki demir oksit bileşiklerince zengin topraktan dolayı, Mars’ın atmosferi bu minerallerden oluşan toz parçacıklarıyla kaplıdır. Bu nedenle Dünya’dan bakıldığında Mars kırmızı görünür.