Mart 2024’te Gökyüzünde Neler Oluyor?
Mart ayında Merkür ve Jüpiter akşamları gökyüzünde. Venüs ve Mars ise Güneş’in doğuşundan önce görülebiliyor. Şubat ayının sonunda Güneş’in arkasında kalan Satürn ise Mart ayının son günlerinde, gün doğumundan önce gökyüzünde görünmeye başlıyor.
Losw/ iStock.com
Mart 2024’te Gezegenler
Venüs
8 Mart sabahı Venüs, Mars ve yeni ay evresine yaklaşan Ay, gökyüzünde birbirine yakın görünüyor. Bu tarihte Merkür, Mars ve Ay’ın gökyüzünde oluşturduğu üçgene tanık olabilirsiniz.
Mars
31 Mart sabahı doğu – güneydoğu ufkuna yakın konumda Venüs, Satürn ve Mars’ı bir doğru üzerinde sıralanmış gibi görebilirsiniz.
Jüpiter
13 Mart akşamı Jüpiter’i ve hilal şeklindeki Ay’ı batı yönünde, ufkun üzerinde birbirine yakın görebilirsiniz.
Satürn
22 Mart sabahı Venüs ve Satürn’ü doğu-güneydoğu yönünde, ufkun hemen üzerinde birbirine çok yakın görebilirsiniz.
Merkür
25 Mart akşamı Merkür'ü ve Jüpiter’i batı yönünde ufkun üzerinde görebilirsiniz.
İlkbahar Ekinoksu
Awltail/ iStock.com
20 Mart’ta ilkbahar ekinoksu gerçekleşiyor. Kuzey Yarım Küre’de ilkbaharın, Güney Yarım Küre’de sonbaharın başlangıcı olarak kabul edilen bu tarihte gece ve gündüz süreleri eşitleniyor ve güneş ışınları ekvatora dik açıyla geliyor.
Yarı Gölgeli Ay Tutulması
25 Mart’ta yarı gölgeli Ay tutulması gerçekleşiyor. Kuzey Amerika ve Güney Amerika’nın batı kıyılarından görülebilen tutulma ülkemizden izlenemiyor.
Ay ve Spika Buluşması
26 Mart akşamı dolunay evresinden yeni ayrılan Ay ile Başak Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Spika birbirine çok yakın görülebilir.
Mart 2024’te Ay
Mart ayında Ay, yörünge hareketi sırasında 10 Mart’ta Dünya’ya en yakın, 23 Mart’ta en uzak konuma geliyor. Bu konumlardayken Ay ile Dünya arasındaki mesafe, sırasıyla 356.895 km ve 406.292 km olacak. Çünkü Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi tam olarak çember değil, elips şeklindedir.
Kaynaklar:
- Okuyan, O. ve Köseoğlu, D. K., “2024 Gök Olayları Yıllığı”, Bilim ve Teknik, Sayı 674, 2024.
- Ratcliffe, M. ve Ling, A., “Sky this Month”, Astronomy, Cilt 52, Sayı 3, s. 28-35, 2024.
- “Observing March 2024”, Sky and Telescope, Cilt 147, Sayı 3, s. 41-51, 2024.
- Palate, M. ve ark., “Spectral modelling of the α Virginis (Spica) binary system”, Astronomy and Astrophysics, Cilt 556, Makale no: A49, 2013.