Merkür Çevresinde “Islık Çalan” Koro Dalgaları Keşfedildi
Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür çevresinde “ıslık çalan” koro dalgaları keşfedildi.
Science Photo Library - ANDRZEJ WOJCICKI
Kazanawa Üniversitesinden Mitsunori Ozaki liderliğindeki bir grup araştırmacı, Merkür’ün manyetik alanında koro dalgaları keşfetti. Kuşların ötüşüne benzeyen bu dalgalar daha önce Dünya, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’de gözlemlenmişti. Merkür’ün zayıf bir manyetik alanı olduğu için koro dalgalarının bulunması beklenmiyordu. Bu keşif ile bilim insanları, Merkür çevresindeki manyetik alanın güneş rüzgârı tarafından nasıl şekillendirildiği hakkında bilgi sahibi olabileceklerini düşünüyorlar. Çünkü Güneş’e en yakın gezegen olduğundan güneş rüzgârları Merkür’ü güçlü bir şekilde etkiliyor.
NASA’nın Mariner 10 isimli uzay aracı ilk kez 1974 ve 1975 yıllarında Merkür’ü ziyaret edip gezegen ile ilgili bilgiler sağladı. Böylece Merkür’ün zayıf bir manyetik alana sahip olduğu öğrenildi. Merkür’ün manyetik alanı, Dünya’nınkinin yaklaşık %1’i kadardır. Ancak bu keşiften önce bilim insanları, Merkür çevresinde koro dalgaları olma ihtimali üzerinde duruyorlardı.
2018 yılında BepiColombo görevinin bir parçası olarak Merkür’ün manyetosferini inceleyen MIO uzay aracı, 2021 ve 2022 yıllarında Merkür’ün manyetik alanını gözlemledi. Aralık 2025’te Merkür etrafında yörüngeye yerleşmesi beklenen uzay aracının seyir hâlindeyken elde ettiği veriler, Merkür’ün manyetosferinde koro dalgalarının bulunduğunu kanıtladı. Araştırmanın sonuçları Nature Astronomy’de yayımlandı.
Daha önce Dünya çevresinde kaydedilen koro dalgalarını buradan dinleyebilirsiniz.
Kaynaklar: