Motorlu Tekne Yapalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde, gövdesi köpükten oluşan motorlu bir tekne yapıyoruz.
Bilmekte Fayda Var!
Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde, gövdesi köpükten oluşan motorlu bir tekne yapıyoruz.
Nelere İhtiyacımız Var?
- 2 cm x 8 cm x 20 cm boyutlarında köpük parçası
- 1 adet pet şişe kapağı
- 6 adet 4 cm boyunda tahta çubuk (Bunun için üç dondurma çubuğu kullanılabilir.)
- Maket bıçağı
- 1.5V’luk motor
- 1 adet 1.5V’luk pil
- Silikon tabancası ve silikon
- Bağlantı kabloları
- Elektrik bandı
- Kabloaçar
- Yıldız tornavida
- Dolma kalem
- Devre anahtarı
Uyarı:
Kesici ve delici aletleri kullanırken dikkatli olalım. Silikon tabancasının elimizi yakmamasına dikkat edelim.
Ne Yapıyoruz?
1 – İlk önce teknemizin gövdesini yapacağız. Köpük parçasının ön bölümünde simetrik olacak şekilde 4 x 6 cm uzunluğunda iki üçgen oluşturalım. Arka bölümün ortasına ise yaklaşık 2 x 7 cm boyutlarında bir dikdörtgen çizelim ve bu kısımları maket bıçağıyla köpükten ayıralım.
2 -Şimdi teknemizin motoru için bir pervane tasarlayacağız. Bunun için önce dondurma çubuklarının uçlarından dörder cm’lik altı tahta parçayı makasla keselim.
3- Maket bıçağımızı kullanarak pet şişe kapağının etrafına yaklaşık 60o’lik aralıklarla oyuklar açalım. Bunu yaparken elimize herhangi bir zarar vermemek için dikkatli olalım. Pet şişe kapağının ortasına yıldız tornavida ile bir delik açalım. Çubuk parçalarının ortasına elektrik bandını bir tur saralım. Bu parçaları kapağımıza fotoğrafta görüldüğü gibi silikon tabancasıyla yapıştıralım ve kurumasını bekleyelim.
4 –Şimdi, mümkün olduğunca az silikon kullanarak pervanemizi motora yapıştıralım ve kuruması için bir süre bekleyip pervanenin döndüğünden emin olalım.
5- Motor ve pervaneli yapıyı arka açıklığa rahatça dönebileceği bir şekilde silikonla yapıştıralım. Yapıyı yerleştirmekte zorlanırsanız açıklığın yan taraflarını maket bıçağıyla genişletebilirsiniz.
6- Bağlantı kablolarını kabloaçar yardımıyla açalım. Motorun kablolarını, kısa oldukları için, bağlantı kablolarıyla uzatalım ve motorun dönüş yönünü belirleyelim. Pil ve motor bağlantısını çark öne doğru dönecek şekilde yapmalıyız. Motordan çıkan kablolardan bir tanesini ilk önce devre anahtarına daha sonra pile bağlanacak şekilde ayarlayalım. Motordan çıkan diğer kabloyu ise doğrudan pile bağlayalım. Anahtarı ve pili gövdenin üzerine silikon tabancasıyla yapıştıralım.
7- Pil bağlantılarını yaptığımızda teknemiz kullanıma hazır olacak. Anahtarı açıp kapatarak motorun hareketini kontrol edebilirsiniz. Bunu yaparken gövdeden kestiğimiz parçaları teknenin altına koyup destek olarak kullanabilirsiniz.
Uyarı: Teknemizi suda kullanacağımız için motor ve kablolar sudan etkilenebilir. Parçaların üzerini naylon poşetle kapatarak bu sorunu aşabilirsiniz.