Muz Kabuğuna Basınca...
Muz kabuğu gerçekte ne kadar kaygan?
Kahramanın muz kabuğuna basıp düşmesi çizgi dizilerde ve filmlerde karşılaştığımız bir sahne. Bazen rakibinin tuzağına düşen, kimi zaman ise sadece talihsiz olan kahraman yolda yürürken muz kabuğu yüzünden kayıp düşer. Peki, muz kabuğu gerçekte ne kadar kaygan? Muz kabuğuna basıp düşmek mümkün mü? Japonya’dan bir grup bilim insanı bu soruların ardına düşerek araştırmalarının sonuçlarını akademik bir makalede yayımladılar.
Araştırmacılar öncelikle film ve çizgi dizilerdeki sahneyi deney ortamında canlandırdılar. Yaygın kullanılan linol döşemeler, muz kabukları ve ölçüm cihazlarıyla benzer bir kurgu oluşturdular. Deney düzeneğinde döşemenin altına yerleştirilen ölçüm aletleri, dış tarafı yukarı bakacak biçimde duran muz kabuğu ve bu kabuğa belirli bir açıda basarak belirli bir kuvvet uygulayan ayakkabı sistemi bulunuyordu. Değişik açılarla, çeşitli yüzeylerle, farklı kalınlıklarda muz kabukları ile yapılan deneyler sonucunda sürtünme katsayısı ortalama 0,07 olarak ölçüldü. Gündelik hayatta kullandığımız çoğu materyalin sürtünme katsayısının çok altında olan bu değer, iyice kayganlaştırılmış yüzeylerinkine ise hayli yakındır.
Muz kabuğunun normalde lifli görünen pürüzlü yapısı mikroskopla incelendiğinde, içerisinde sıvı bulunan foliküllerden oluştuğu anlaşılır. Muz kabuğu kuvvete maruz kaldığı zaman foliküler yapı zarar gördüğü için kayganlaştırıcı sıvılar açığa çıkar ve böylece muz kabuğu üzerinde bulunduğu yüzeyin sürtünme katsayısını azaltır. Dolayısıyla da üzerine basan kişinin ayağının kaymasına yol açar.