Nanoelmaslar
Rice Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, karbon nanotüpleri yüksek hızlarda birbiriyle çarpıştırarak nanoelmaslar üretmeyi başardı.
Rice Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, karbon nanotüpleri yüksek hızlarda birbiriyle çarpıştırarak nanoelmaslar üretmeyi başardı. Dr. Şehmus Özden ve arkadaşlarının Prof. Dr. Pulickel M. Ajayan önderliğinde yaptığı araştırmanın sonuçları ACS Applied Materials & Interfaces’te yayımlandı.
Araştırma ekibinin üyelerinden Chandra Shekhar Tiwary, deneyler sonucunda birbiriyle kaynaşmış, büyüklüğü nanometre (metrenin milyarda biri) ölçeğinde yapılar bulmayı beklediklerini, ancak nanoelmaslar gözlemledikleri zaman şaşırdıklarını söylüyor. Nanoelmasların elde edilmesi için yüksek hızlarda çarpıştırmanın yanı sıra nanotüplerin birbirlerine ve hedefe göre yönelimlerinin de önemli olduğu belirtiliyor.
Elde edilen nanoelmasların kimseyi zengin etmesi beklenmiyor. Ancak sonuçlar gelecekte hafif ve dayanıklı malzemelerin sentezlenmesinde yararlı olabilir. Örneğin uzay araçları ve uydular her daim uzay çöplerinin ve göktaşlarının yıkıcı etkilerinin tehdidi altındadır. Yüksek teknoloji ürünü bu cihazların daha iyi korunabilmesi için sıradışı mekanik özelliklere sahip, hafif ve dayanıklı malzemelere ihtiyaç var.