Nasıl Duyarız?
Kulak ve beyin, işitmenin gerçekleşmesi için birlikte çalışır.
Damir Khabirov / iStock
Ses Dalgaları Kulağa Girer
Bir ses oluştuğunda, ses dalgaları kulak kepçesi olarak da bilinen dış kulaktan içeri girer. Kulak kepçesi kulağın görünür kısmıdır ve huniye benzer.
Sakurra/iStock.com
Kulak kepçesi ve kulak kanalı
Ses kulak kepçesine çarptığında, kulak kepçesi ses dalgalarını filtreleyip güçlendirir ve bunları kulak kanalına yönlendirir. Kulak kanalından ilerleyen ses dalgaları kulak zarına çarpar ve kulak zarını bir davul gibi titretir.
Envato elements
Ses dalgalarının kulak zarını titretmesi
Ses Orta Kulağa İlerler
Kulak zarı, kulak kanalından gelen ses dalgalarına tepki olarak titreştiğinde sırasıyla orta kulakta bulunan çekiç, örs ve üzengi harekete geçer. Çekiç, örs ve üzengi vücuttaki en küçük kemiklerdir. Bu kemikler bir kaldıraç görevi görerek kulak zarından gelen ses titreşiminin oval pencereye doğru yükselmesini sağlar.
Sakurra/iStock.com
Çekiç, kulak zarına doğrudan bağlı olan kemiktir. Diğer taraftan örse bağlanır. Örsün ucunda ise üzengi bulunur. Üzengi, orta kulağı iç kulaktan ayıran bir zar olan oval pencereye bağlıdır.
Ses İç Kulağa İlerler ve Duyma Gerçekleşir
Üzengiden gelen titreşimler oval pencereyi iter ve iç kulakta bulunan kokleaya ulaşır. Koklea, kulak salyangozu olarak da bilinir ve duymada rol oynar. İçi sıvı doludur ve yapısı salyangoza benzer.
Sakurra/iStock.com
Koklea iç kulakta bulunur ve salyangoza benzer.
Kokleada ayrıca duymanın gerçekleşmesi için gerekli elektrik sinyallerinin üretilmesini sağlayan tüy hücreleri ve stereocilia adı verilen yapılar bulunur. Bu iki yapı, titreşim sonucu oluşan dalga hareketi nedeniyle ortaya çıkan mekanik enerjiyi elektrik sinyallerine dönüştürür.
ttsz/iStock.com
Koklea, tüy hücreleri ve stereocilia
Kokleaya ulaşan titreşimler, kokleanın içindeki sıvının dalga gibi hareket etmesini sağlar. Sıvı hareket ettikçe kokleada bulunan tüy hücrelerinin ucundaki stereocilia adı verilen yapılar da ileri-geri hareket eder. Bu yapıların hareket etmesi sonucu stereocilianın ucundaki kanallardan iyonlar açığa çıkar. Açığa çıkan iyonlar, tüy hücrelerinden nörotransmitterlerin salgılanmasını sağlar. Nörotransmitterler, beyinde sinir hücrelerinin arasındaki iletişimi sağlayan kimyasal maddelerdir.
Üretilen sinyaller işitme sinirleri aracılığıyla beyne taşınır. Beyin bu sinyalleri yorumlar ve duyma gerçekleşir.
ttsz/iStock.com
Kaynaklar: