Neden Bazı Yiyecekler Mikrodalga Fırında Patlar?
Mikrodalga fırının içinde ısıtılan bazı yiyecekler (örneğin yumurta, patates, yoğun soslu yiyecekler) patlar ve fırının iç yüzeyinin tamamına dağılarak yapışır. Peki bu durumun sebebi ne olabilir?
Mikrodalga fırının içinde mikrodalga ışınları yayan magnetron isimli bir cihaz bulunur. Bu cihaz tarafından üretilen mikrodalga ışınlar, fırının metal iç yüzeyinden yansıyarak fırının içindeki yiyecek ile etkileşir. Yiyeceğin içindeki su molekülleri tarafından soğurulan mikrodalga ışınlar, su moleküllerinin titreşmesine neden olur ve sonuçta açığa çıkan ısı enerjisi yiyeceği ısıtır.
Normal ocaklarda yiyecekler ısıtılırken ısı enerjisi yiyeceğin dışından içine doğru yayılır. Ancak mikrodalga fırında ışınlar yiyeceğin içine kadar nüfuz edebilir. Patates ya da yumurta gibi bazı yiyecekler mikrodalga fırında ısıtılırken, yiyeceğin orta kısmına yakın bölgelerde oluşan buhar yiyeceğin içinde hapsolur ve yeterince hızlı bir şekilde dışarı çıkamaz. Bu durumun nedeni bu tür yiyeceklerin kabuk katmanlarının su oranının iç kısmına göre daha düşük olması ve yiyeceğin yapısında buharın içinde ilerleyerek yüzeye ulaşmasını sağlayan yeterince boşluk olmamasıdır. Yiyeceğin içinde hapsolan buharın basıncı belirli bir değerin üstüne çıktığında ise yiyeceğin patlayarak dağılmasına neden olabilir.
Mikrodalga fırında yiyeceğin homojen bir şekilde ısınıp ısınmayacağını; yiyeceğin dokusu, şekli, içindeki su oranı ve mikrodalga fırının ısıtma gücü etkileyebilir.
Kaynaklar: