Neden Erkeklerin Burunları Kadınlarınkinden Daha Büyük?
Yeni bir araştırma erkeklerin burunlarının kadınlarınkinden neden ortalama %10 daha büyük olduğunu açıklıyor.

İşte, okulda, otobüste veya kalabalık bir caddede karşılaştığımız her insan farklı şekil ve büyüklükte burna sahip. Genel olarak, erkeklerin burunları kadınlarınkine nazaran daha büyük. Yeni bir araştırma erkeklerin burunlarının kadınlarınkinden neden ortalama %10 daha büyük olduğunu açıklıyor. Iowa Üniversitesi’nde yapılan ve Avrupa kökenli 38 denek (20 erkek, 18 kadın) üzerinde gerçekleştirilen bu araştırma iki cinsiyet arasındaki vücut yapısının ve bundan doğan enerji ihtiyacının farklı olmasının burun büyüklüğünü etkilediğini ortaya koyuyor. Araştırma, belli bir vücut ağırlığı açısından karşılaştırıldığında, erkeklerin vücudunda kadınlarınkinden daha fazla kas kütlesi olduğunu ve bu kas kütlesinin gelişimi ve devamı için gereken enerjinin büyük burun ile vücuda alınan fazla oksijenin kullanılması ile sağlandığını gösteriyor.
Araştırmada deneklerin yüz ve burun ölçüleri 3 yaşından 20’li yaşlara kadar düzenli aralıklarla kaydedilmiş. Sonuçlar burun büyüklüğünün 11 yaşına kadar aynı olduğunu, bu yaşta sonra ise erkeklerin burunlarının kadınlarınkine nazaran daha fazla büyüdüğünü gösteriyor. Ergenlik döneminde erkeklerin kazandığı vücut ağırlığının %95’ini yağsız doku oluştururken, kadınlarda bu oran %85. Erkeklerin daha fazla kas dokusuna sahip olması onların metabolik enerji ihtiyaçlarını artırıyor. Araştırma burun büyüklüğündeki değişimle vücuttaki kas artışı ve enerji gereksinimi arasında doğrusal bir ilişki olduğunu da gösteriyor. Araştırmanın lideri Nathan Holtan, daha önce yapılmış bir araştırmanın ergenlikten sonra erkeklerin enerji ihtiyaçlarının kadınlarınkinin yaklaşık iki katına çıktığını gösterdiğini belirtiyor.
Holtan ve çalışma arkadaşları, günümüzden yaklaşık 28 bin ila 200 bin yıl önce yaşamış insan türü olan neandertallerin burunlarının modern insanlara göre daha büyük olmasının vücutlarının daha kaslı olmasından kaynaklandığını belirtiyor. Şimdiye kadar bulunan kalıntılar neandertallerin göğüs kafeslerinin modern insanlardan daha büyük olduğunu gösteriyor. Bu gerçek de günümüz insanlarının akciğerlerinin neandertallerinkinden daha küçük olduğuna işaret ediyor.
Araştırmacılar bu sonuçların burna bakış açımızı değiştirdiğini; ona yalnızca yüz güzelliğinin bir parçası olarak değil, akciğerlerin uzantısı olan, çok önemli bir organ olarak bakmamız gerektiğini vurguluyor.
Kaynak:
- Holton, N. E., Yokley, T. R., Froehle, A. W. and Southard, T. E., “Ontogenetic scaling of the human nose in a longitudinal sample: Implications for genus Homo facial evolution”, Am. J. Phys. Anthropol., Cilt 153, Sayı 1, s. 52–60, 2014.