Neden Stresli Olduğumuzda Daha Çok Yemek Yeriz?
Okulda sınav haftasındasınız ve ders çalışırken sürekli bir şeyler atıştırıyorsunuz. Bu durumda muhtemelen “Stresten yiyorum” cevabını verirsiniz. Bazı insanlar stresli oldukları dönemlerde normalde olduğundan daha fazla yemek yer. Stres bazı insanların ise yeme isteklerinin azalmasına neden olur. Peki, stres yeme alışkanlıklarımızı nasıl etkiliyor?
Araştırmalar stres durumunda insanların yaklaşık %40’ında yeme isteğinin azaldığını, yaklaşık %40’ında yeme isteğinin arttığını, %20’lik kısmında ise yeme alışkanlıklarında bir değişiklik olmadığını gösteriyor.
Stres vücudumuzda bazı değişikliklere sebep olur. Örneğin böbrek üstü bezlerinden adrenalin hormonu salgılanır. Bu hormon bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığımızda “savaş ya da kaç” tepkisinin başlatılmasını sağlar. Bu durumda kalp atım hızı artar ve kan basıncı yükselir. Kan akışı kasları, kalbi ve beyni beslemesi için bu organlara yönlendirilir. Aynı zamanda yemek yeme ve sindirim gibi vücutta enerji gerektiren diğer işlevler kısıtlanır. Bu nedenle stres kısa vadede yeme isteğimizin azalmasına neden olur.
Ancak stres altında kalınan süre uzarsa vücutta kortizol seviyesi yüksek kalmaya devam eder. Dolayısıyla uzun süren stres durumunda insanlar kısa süre devam eden stres durumundakine göre daha fazla yemek yeme istediği duyarlar. Araştırmalar ayrıca stresin kontrol edilemediği ve uzun süre devam ettiği durumlarda insanların yağ ve şeker açısından zengin yiyecekleri daha çok tercih ettiğini gösteriyor.
• https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-stress-causes-people-to-overeat
• Yau, Y. H. C. ve Potenza, M. N., “Stress and Eating Behaviors”, Minerva Endocrinologica, Cilt 38, Sayı 3, s 255–267, 2013.