Nisan Ayında Gökyüzü
Jüpiter geçen ay olduğu gibi nisan ayında da gökyüzünde parlamaya devam ediyor.
Jüpiter geçen ay olduğu gibi nisan ayında da gökyüzünde parlamaya devam ediyor. Jüpiter’i gökyüzünde Aslan (Leo) Takımyıldızı’nın güneyine bakarak bulabilirsiniz.
16 ve 29 Nisan, Ay’ın yüzeyindeki en büyük kraterlerden ikisi olan Tycho ve Copernicus’u gözlemlemek için çok uygun geceler. Tycho, Ay’ın güney yarımküresinde bulunan görece genç (yaklaşık 108 milyon yaşında olduğu tahmin ediliyor) bir krater. Yaklaşık 800 milyon yaşında olduğu tahmin edilen Copernicus ise Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünde kuzey yarımkürede yer alıyor. Her iki krateri de dürbünle gözlemlemek mümkün.
Tycho Krateri ve merkezindeki tepecik
5 Nisan, Merkür ve Ay’ın gökyüzünde Güneş’e en yakın oldukları tarih.
7 Nisan’da Ay Dünya’ya en yakın konumda yani enberi konumunda bulunacak.
12 Nisan, Başak göktaşı yağmurunun en etkin olduğu zaman. Bu tarihte karanlık bölgelerde saatte yaklaşık beş göktaşının gözlemlenebileceği tahmin ediliyor. Göktaşı yağmuru 7 Nisan ile 18 Nisan arasında devam edecek. Yani yaklaşık on günlük bu süreçte gökyüzünde kayan yıldızlara tanık olmanız mümkün.
18 Nisan’da Jüpiter ve Ay Dünya’dan bakıldığında birbirine yakın konumda olacak. Gökcisimlerini gece boyunca gözlemleyebilirsiniz.
18 Nisan’da Merkür en büyük doğu uzanımında olacak. Dünya’dan bakıldığında gökyüzünde Güneş’e en uzak konumda göründüğü bu tarih Merkür gözlemi için en uygun zaman.
21 Nisan Ay’ın yörüngesindeki hareketi sırasında Dünya’ya en uzak olduğu tarih. Bu nedenle fark etmek zor olsa da Ay gökyüzünde diğer zamanlara göre daha küçük olacak.
23 Nisan, Lirid göktaşı yağmurunun en etkin olduğu zaman. Bu tarihte saatte yaklaşık 10 göktaşı gözlemlenebilir. Göktaşı yağmurunun 19 Nisan ile 25 Nisan arasında devam edeceği tahmin ediliyor.
20 Nisan-19 Mayıs tarihleri arasında etkin olacağı tahmin edilen Alfa Akrep göktaşı yağmurunun en etkin olduğu (yaklaşık 5 adet/saat) zaman ise 28 Nisan.
25 Nisan’da Ay, Mars ve Satürn gökyüzünde birbirlerine yakın görünecek.