Nisan Ayında Gökyüzünde Neler Var?
Nisan ayı Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’in gözlemi için harika bir zaman. Ayın ilk günlerinde karşı konuma yaklaşan Jüpiter gökyüzündeki en parlak gökcisimlerinden biri.
Nisan ayı Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’in gözlemi için harika bir zaman. Ayın ilk günlerinde karşı konuma yaklaşan Jüpiter gökyüzündeki en parlak gökcisimlerinden biri.
Jüpiter, 7 Nisan’da karşı konumda olacak. Bu konumdayken Güneş, Dünya ve Jüpiter aynı hizadadır ve Dünya, Güneş ile Jüpiter’in arasında bulunur. Jüpiter karşı konumdayken aynı zamanda Dünya’ya en yakın olduğu konuma yaklaşacak. Dolayısıyla bu tarihte Jüpiter gökyüzünde çok parlak ve büyük görünecek.
NASA, ESA, and J. Nichols (University of Leicester)
Güneşin batışından sonra doğu ufkunun üzerinde yükselmeye başlayacak Jüpiter gece yarısından kısa süre sonra gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşacak ve Güneş'in doğuşuyla batı ufkunun üzerinde gözden kaybolacak. Bu tarihte Başak Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Spika ve Jüpiter’i gökyüzünde birbirine yakın görmek mümkün.
10-11 Nisan’da Ay ve Jüpiter gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Ay’ın dolunay evresinde olduğu bu tarihte ay ışığında parlayan Jüpiter’i gözlemleme fırsatını kaçırmayın.
Ay 15 Nisan’da yeröte, 27 Nisan’da yerberi konumunda olacak. Yeröte ve yerberi konumlarında iki gökcismi arasındaki mesafe sırasıyla 405.500 km ve 359.300 km.
1 Nisan’da Merkür en büyük doğu uzanımı konumunda olacak. Merkür, yörüngesi Güneş’e en yakın olan gezegen. Bu nedenle gökyüzünde Merkür’ü gözlemlemek genellikle zordur. Merkür en büyük doğu uzanımı ve en büyük batı uzanımı konumlarındayken Güneş’le arasındaki açısal mesafe en büyüktür. Bu konumda olduğu zamanlar Merkür gözlemi için en uygun dönemlerdir. Merkür en büyük doğu uzanımında olduğu konumda Güneş'in batışından sonra kısa süreliğine gözlemlenebilirken, en büyük batı uzanımı konumundayken Güneş'in doğuşundan önce ortaya çıkar ve kısa süre içinde kaybolur.
Merkür, 20 Nisan’da ise alt kavuşum noktasında olacak. Bu konumdayken Güneş, Merkür ve Dünya aynı hizadadır ve Merkür, Güneş ve Dünya’nın arasında bulunur. Merkür bu konumdayken Güneş’le arasındaki açısal mesafe çok küçük olduğundan Güneş’in parlaklığı nedeniyle birkaç hafta boyunca gözlemlenemeyecek.
16 Nisan’da Satürn ve Ay gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismini güneydoğu ufkunun üzerinde, Yay Takımyıldızı’nın yakınlarında görebilirsiniz.
19-25 Nisan tarihleri arasında gözlemlenebilecek Lir göktaşı yağmuru 22 Nisan’da en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte saatte 10-20 göktaşı gözlememek mümkün olabilir. Bu günlerde Ay yeniay evresine yaklaştığından göktaşı gözlemini engelleyici etkisi düşük olacak.
Yılın ikinci göktaşı yağmuru olan ve her yıl nisan ayının sonlarında en yüksek etkinliğe oluşan Lir göktaşı yağmurunun gözlemine dair ilk veriler 2700 öncesine kadar dayanıyor. Lir göktaşı yağmurunun kaynağı Thatcher kuyrukluyıldızı.
Japonya’nın Kagawa bölgesinde çekilen Lir göktaşı yağmuruna ait bir fotoğraf
Siz de Lir göktaşı yağmurunu gözlemlemek istiyorsanız şehir ışıklarından uzak bir bölge bulun ve gökyüzünün en karanlık olduğu saatleri seçmeye çalışın. Yere yatın ve mümkün olduğunca uzun bir süre gökyüzüne bakın. Gözlerinizin karanlığa alışması ve göktaşlarını ayırt etmeye başlamanız biraz zaman alabilir (yaklaşık 30 dakika yeterli olabilir). Lir ve Herkül takımyıldızları arasında ortaya çıkacak göktaşlarını gözlemlemenin keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz.
23 Nisan’da Ay ve Venüs gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Venüs 26 Nisan’da en yüksek parlaklığa ulaşacak. Venüs’ü Güneş'in doğuşundan önce, şafak vaktinde doğu ufkunun üzerinde gözlemleyebilirsiniz.