Ocak Ayında Gökyüzünde Neler Var?
Her yıl ocak ayının ilk günlerinde en yüksek etkinliğe ulaşan Dörtlük (Quadrantid) göktaşı yağmuru yılın en önemli göktaşı yağmurlarından biri.
Her yıl ocak ayının ilk günlerinde en yüksek etkinliğe ulaşan Dörtlük (Quadrantid) göktaşı yağmuru yılın en önemli göktaşı yağmurlarından biri. 1-6 Ocak tarihleri arasında gözlemlenebilecek Dörtlük (Quadrantid) göktaşı yağmurunun en etkin olduğu zaman ise 3-4 Ocak. Bu tarihlerde saatte 120 göktaşı gözlemlemek mümkün.
Göktaşı yağmurunun saçılma merkezi kuzeydoğu yönünde, ufkun 5° üzerinde. Bu günlerde Ay, yeniay evresinden henüz çıkmış olacağından göktaşı yağmurunun gözlemlenmesini çok fazla etkilemeyeceği söylenebilir. Gökyüzünde kayan göktaşlarını Çoban Takımyıldızı ile Ejderha Takımyıldızı arasına bakarak yakalayabilirsiniz.
2 Ocak’ta Ay ve Venüs gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Bu tarihte hilal şeklindeki Ay’ı ve Venüs’ü güneşin batışından sonra güneybatı ufkunun üzerinde gözlemleyebilirsiniz.
6 Nisan 2000 tarihinde çekilen bu fotoğrafta hilal şeklindeki Ay, Mars, Jüpiter ve Satürn aynı karede görülüyor.
3 Ocak’ta Ay ve Mars yakın görünümde. Her iki gökcismini güneşin batışından sonra güney ufkunun üzerinde gözlemleyebilirsiniz.
4 Ocak’ta Dünya, Güneş etrafındaki yörünge hareketi sırasında Güneş’e en yakın konumda olacak. Bu konumda iki gökcismi arasındaki mesafe 147.098.000 km.
10 Ocak’ta Ay, Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında Dünya’ya en yakın konumda bulunacak. Bu konumda her iki gökcismi arasındaki mesafe 363.200 km.
Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu konumdayken çekilmiş bir fotoğrafı
Dünya’ya en uzak olduğu konumla kıyaslandığında, Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu konumda dolunay evresindeki büyüklüğü %14 ve parlaklığı ise %30 daha fazladır.
11 Ocak’ta Merkür en yüksek parlaklığa ulaşıyor.
Merkür, 19 Ocak’ta en büyük batı uzanımı konumunda olacak.
Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olduğundan Dünya’dan gözlemlenmesi hayli zor. Dünya’dan bakıldığında Güneş ile Merkür arasındaki açının en büyük olduğu, yani Merkür’ün gökyüzünde Güneş’ten en uzakta göründüğü en büyük doğu uzanımı ve en büyük batı uzanımı konumlarında olduğu tarihler Merkür gözlemi için en uygun zamanlar. Güneşin doğuşundan kısa süre önce Merkür ufuk çizgisi üzerinde en yüksek konumda olacağından, şafak vaktinde batı ufkuna bakarak Merkür’ü gözlemleyebilirsiniz.
12 Ocak’ta Venüs en büyük doğu uzanımında olacak. Venüs bu konumdayken gün batımından sonra güneybatı ufkunun üzerinde yaklaşık 4 saat boyunca gözlemlenebilir.
22 Ocak’ta Ay, yörüngesindeki hareketi sırasında Dünya’dan en uzak konumda bulunacak. Bu konumda her iki gökcismi arasındaki mesafe yaklaşık 404.900 km. Fark etmesi zor olsa da Dünya’ya en uzak olduğu konumdayken Ay daha küçük görünür.
19 Ocak’ta Ay ve Jüpiter, 24 Ocak’ta Ay ve Satürn, 31 Ocak’ta ise Ay ve Venüs birbirlerine yakın görünecek.