Oksijen Üreten “İpek Yaprak”
Birleşik Krallık’taki Royal College of Art (Kraliyet Sanat Akademisi) mezunu Julian Melchiorri, yaprakların fotosentezle oksijen üretim sürecini taklit eden ipekten bir malzeme geliştirdi.
Melchiorri tarafından geliştirilen “İpek Yaprak”
“İpek Yaprak” adı verilen bu malzeme ipek proteininden bir matriksin, diğer ifadeyle içinde birçok biyolojik olayın gerçekleştiği, akıcılığı az, cansız bir sıvı ortamın içine yerleştirilen kloroplastlardan yani fotosentezi gerçekleştiren organellerden oluşuyor.
Yaprak ışık ve su ile temas ettiğinde fotosentez sürecini taklit ederek oksijen üretebiliyor. Ancak gerçek yaprakların aksine besin üretemiyor. Bu durum, yapay yaprağın diğer biyolojik fonksiyonları taklit etmesi için geliştirilmesi gereken yönlerini ortaya koyuyor.
İpek Yaprağın Kullanım Alanları Neler?
Melchiorri tarafından geliştirilen “İpek Yaprak”
Melchiorri, ipek yaprağın hafif olması ve düşük enerji tüketiminden dolayı uzun süreli uzay görevlerinde ve Mars gibi gezegenlerde koloni kurma sürecinde astronotları destekleyebilecek bir oksijen kaynağı olabileceğini düşünüyor. İpek yaprağın bir başka kullanım alanı ise kentsel alanlar. Melchiorri, bu malzemenin özellikle bina cepheleri ve havalandırma sistemlerinde kullanımının şehirlerdeki hava kalitesini artırmaya yardımcı olabileceğini öngörüyor.
Kaynak: