Örümcek Adam Gerçek Olamaz
Araştırma insanların örümcekler gibi düz duvara tırmanabilmesi için vücutlarının %40’ının yüzeye yapışabilir özellikte olması gerektiğini gösteriyor.
Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar dikey yüzeylere tırmanabilen en büyük canlıların neden kertenkeleler olduğunun sebebini belirledi. Araştırma insanların örümcekler gibi düz duvara tırmanabilmesi için vücutlarının %40’ının yüzeye yapışabilir özellikte olması gerektiğini gösteriyor.
Canlı organizmalarda gerçekleşen işlevler vücut büyüklüğüyle yakından ilişkili. Örneğin ağaçların ulaşabileceği yüksekliğin sınırı, ağacın yapısındaki taşıma sisteminin suyu ve besinleri bütün dokulara yeteri kadar ulaştırabilmesine bağlı.
Yapışabilir dokular, canlıların vücut büyüklüğüyle ilişkili özelliklerinden biri. Sonuçları PNAS dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları dikey yüzeylere tırmanabilen 225 canlı türünü inceledi ve bu canlılardaki yüzeye yapışabilir özellikteki dokuların genişliğinin vücut ağırlığıyla orantılı olarak arttığını belirledi. Örneğin kütlesi yaklaşık 100 gram olan bir kertenkeledeki yapışkan yüzeylerin alanı, kütlesi yaklaşık 10 mikrogram olan toz böceğindeki (akar) yapışkan yüzeylerin alanından 200 kat büyük.
Bir insanın bir kertenkele gibi düz duvara tırmanabilmesi için ise vücudunun %40’ının yapışabilir özellikte olması gerekiyor. Bu, vücudumuzun ön yüzünün %80’i demek. Bu amaçla ayaklarımızı kullansaydık ayaklarımızın 145 numara olması gerekirdi.
Araştırmanın, son yıllarda sağlık, uzay teknolojileri, spor gibi farklı alanlarda sıkça kullanılan ve doğadan ilham alınarak geliştirilen sentetik yapıştırıcıların daha geniş yüzeylerde kullanılabilmesiyle ilgili bilim insanlarına önemli bilgiler sağlayacağı düşünülüyor.