Plastiklerin Geri Dönüşümünü Kolaylaştıran Katkı Maddesi
Günümüzde kullanılan plastiklerin büyük bir kısmı maalesef geri dönüştürülemiyor. Örneğin paketleme amacıyla her yıl üretilen 78 milyon ton plastiğin sadece %2’si geri dönüştürülebiliyor.
Günümüzde kullanılan plastiklerin büyük bir kısmı maalesef geri dönüştürülemiyor. Örneğin paketleme amacıyla her yıl üretilen 78 milyon ton plastiğin sadece %2’si geri dönüştürülebiliyor. Bu durumun en önemli sebebi plastik üretiminde yaygın olarak kullanılan iki kimyasal maddenin (polietilen ve polipropilen) farklı kimyasal yapılara sahip olması. Her iki kimyasal maddeyi de içeren atıklar işlenerek yeniden kullanılabilecek hale getirilemiyor. Ancak Cornell Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı yakın zamanlarda bu soruna bir çare buldu. Prof. Dr. Geoffrey W. Coates önderliğinde çalışmalar yapan Dr. James M. Eagan ve arkadaşları, polietilen ve polipropilen içeren atıkların yeniden plastik üretiminde kullanılabilmesini sağlayan bir katkı maddesi buldu. Araştırmanın sonuçları Science’ta yayımlandı.
Geliştirilen katkı malzemesi de polietilen ve polipropilen gibi polimer yapısına sahip. Yani tekrar eden birimlerden oluşuyor. Prof. Coates polietilen ve polipropilen içeren atıkları %1 oranında katkı maddesi ekleyerek geri dönüştürebildiklerini söylüyor. Üstelik ortaya çıkan yeni plastik çok sağlam bir yapıya sahip. Dolayısıyla katkı maddesini, geri dönüşümün yanı sıra yeni plastiklerin üretiminde kullanmak da mümkün.