Sahra Hastanesi Nedir?
Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve pek çok ilimizi de etkileyen deprem nedeniyle birçok sahra hastanesi kuruldu.
AA
Osmaniye'de kurulan sahra hastanesi
Sahra Hastanesi Nedir?
Sahra hastaneleri; hastaların ya da yaralıların yerinde acil tıbbi müdahale görebilecekleri, güvenli bölgelere kurulan, geçici ve mobil sağlık birimleridir. Seyyar hastane olarak da bilinirler.
Sahra Hastaneleri Nerelere Kurulur?
Sahra hastaneleri; savaşın olduğu, salgın hastalıkların ya da doğal afetlerin gerçekleştiği bölgelere kurulur. Genellikle konteynerli modüllerden, çadırlardan ya da şişirilebilir yapılardan oluşur. Ayrıca afetten zarar görmeyen hastane, okul, cami ve spor salonu gibi güvenilir binalar da sahra hastanesi olarak kullanılabilir.
imaginima/iStock.com
Sahra hastanesinde bulunması gereken birim ve bölümler ile kullanılacak malzemeler afetin büyüklüğüne ve türüne göre değişir.
Azamat Imanaliev/iStock.com
Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve pek çok ilimizi de etkileyen deprem nedeniyle T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından 10 ilde 77 sahra hastanesi kuruldu.
AA
Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi çevresine kurulan sahra hastanesi
Kurulan sahra hastanelerinde farklı branşlarda uzman doktorların yanı sıra cerrahi operasyonların gerçekleştirilebileceği ameliyathane, ilk yardım odaları, yoğun bakım üniteleri, röntgen cihazları ve çeşitli tıbbi malzemeler de bulunuyor.
AA
Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi çevresine kurulan sahra hastanesi
Yapılan müdahalelerin ardından hastalar tam teşekküllü hastanelere sevk ediliyor.
ardasavasciogullari/iStock.com
Türk Jandarma Helikopteri
Sağlık Tesisleri Kaç Kademeden Oluşur?
Sağlık tesislerinin müdahale kısımları dört kademeye ayrılır. Birinci kademe sağlık tesisleri, ilk yardım ve kalp masajı ile acil hayat kurtarma gibi tıbbi müdahalelerin uygulandığı ayrıca savaşta ve acil servislerde tıbbi müdahale önceliklerinin belirlendiği (triyaj) kısımlardır.
İkinci kademe sağlık tesislerinde daha çok hasta ile ilgilenilir ve hastalara birinci kademedeki sağlık tesislerinden daha kapsamlı tedavi sunulur. Bu sağlık tesislerinde daha ciddi yararlanmalar tedavi edilir. Ayrıca acil hayat kurtarma, acil diş sağlığı, triyaj ve psikolojik danışmanlık gibi hizmetler de sağlanır. Bu tesislerde hastalar acil durumlar haricinde ameliyat edilmez.
Üçüncü kademedeki sağlık tesislerinde, ameliyat gerçekleştirebilen farklı tıp dallarından uzmanlar yer alır. Üçüncü kademe sağlık tesislerinde geniş çaplı ameliyatların yapıldığı donanımlı ameliyathaneler, kafeterya, yurt, mutfak, tuvalet, duş, çamaşırhane, laboratuvar, eczane, depo, yoğun bakım ünitesi ve diş muayene odası gibi birçok bölüm bulunur.
Dördüncü kademedeki sağlık tesisleri, üçüncü kademe sağlık tesisindeki imkânlar yetersiz kaldığında ve hastaların tahliye süresi uzunsa devreye girer. Bu kademede yine farklı tıp dallarında uzmanlaşmış, ameliyat yapabilen ekipler yer alır.
Sahra Hastaneleri Ne Kadar Süre Hizmet Verir?
Sahra hastanelerinin hizmet süresi kurulum amacına göre değişebilir. Örneğin erken acil tıbbi bakım sağlamak amacıyla kurulan sahra hastaneleri sadece 48 saat hizmet verir. Acil durumlar, travma vakaları ya da rutin sağlık hizmetleri için takip ve bakımı sağlamak amacıyla kurulan sahra hastaneleri ise 3-15 gün boyunca hizmet verebilir.
Christopher_Boswell/Envanto Elements
ABD’de COVID-19 sebebiyle kurulan bir sahra hastanesi
Ayrıca sahra hastaneleri ani ve yıkıcı afetlerde hasar gören sağlık tesisleri onarılana veya yeniden inşa edilene kadar geçici bir tesis olarak hizmet sağlamak amacıyla iki yıldan daha fazla bir süre kullanılabilir.
Kaynaklar:
- Dursun, R. ve Karako, Y., “Afetlerde Sahra Hastanesi”, Ed.: D. N. Özüçelik, Afetlerde Acil Tıp Hizmetleri, Türkiye Klinikleri, s. 60-63, 2019.
- Tekin, E. ve Bayramoğlu, A. “Hastane Afet Planlaması ve Acil Durum Komuta Sisteminin Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Hastanesi’ne Uygulanması”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, Cilt 8, Sayı 3, s. 289-295, 2019.
- https://www.merriam-webster.com/medical/field%20hospital
- https://www.u-project.eu/en/solution/role-echelon-3
- https://www.nato.int/docu/logi-en/1997/lo-1610.htm