Mars’taki Depremlerin Kaynağı Belirlendi
Deprem Alarm Düzeneği Tasarlayalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde, deprem gerçekleştiğinde ses ve ışık ile uyarı veren bir deprem alarm düzeneği tasarlıyoruz.
Depreme Karşı Hazırlıklı Olmak İçin Neler Yapmalıyız?
Türkiye önemli fay hatlarını barındıran bir deprem ülkesidir. Peki depreme karşı hazırlıklı olmak için neler yapabiliriz?
İstanbul Depremi ile İlgili Yeni Araştırma
Araştırmacıların yakın zamanlarda Nature Communications’ta yayımladıkları sonuçlara göre Kuzey Anadolu kırığı kilitlenmiş durumda ve tektonik gerilme birikiyor.
Prof. Dr. Mustafa Erdik ile Deprem Üzerine Söyleşi
Deprem konusunda uluslararası düzeydeki üstün nitelikli çalışmalarıyla 2018 yılı TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Mustafa Erdik ile deprem ve Türkiye’deki deprem çalışmalarıyla ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.
Dünya’nın Dönüş Hızı ile Büyük Depremler Arasında Bağlantı Olabilir
Colorado ve Montana üniversitelerinden bilim insanları büyük depremlerin sıklığı ile Dünya’nın dönüş hızındaki çok küçük değişimler arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor.
İnsan etkinliklerinin yapay depremler ortaya çıkarabildiği biliniyor. Durham ve Newcastle üniversitelerinde çalışan bir grup araştırmacı 2016’da yapay depremlerle ilgili bir veri tabanı oluşturmaya başladı.
Jeotermal Enerji Santrallerinde Yapılan Sondajlar Depremleri Tetikler mi?
Güney Kaliforniya’daki Salton Denizi Jeotermal Enerji Santrali’nin bulunduğu bölgede jeotermal kaynaklardan enerji elde etme süreçleri ile sismik faaliyetler arasında kuvvetli bir ilişki olduğu belirlendi.
Japonya’da Bir Yanardağ Depremi Durdurdu
Bilim insanları, Nisan 2016’da Japonya’nın Kumamoto şehrinde meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki deprem sonrasında yerin yüzeyinde oluşan fay kırıklarını inceledi.
Richter büyüklük ölçeği -ya da kısaca Richter ölçeği- depremlerin aletsel büyüklüğünü hesaplamak için kullanılan, adını en sık duyduğumuz ölçektir.
En Çok Okunan Makaleler