Samanyolu’nun Yeni Komşusu
Uluslararası bir araştırma grubunun Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanarak yaptığı çalışmalar sonucunda yeni bir gökada keşfedildi.
Uluslararası bir araştırma grubunun Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanarak yaptığı çalışmalar sonucunda yeni bir gökada keşfedildi. Samanyolu’na sadece 7 milyon ışık yılı (ışığın yedi milyon yılda katettiği mesafe) uzaklıkta olan bu gökada, Kks3 olarak adlandırıldı.
Kks3 “küresel cüce” ya da kısaca dSph olarak adlandırılan bir sınıfa giriyor. Bu sınıfa giren gökadalar, küreye benzeyen bir hacme yayılıyor. Daha büyük gökadalardan koparak oluştuğu düşünülen bu gökadalarda, yeni yıldızların oluşması için gerekli olan gaz ve toz bulutları yeterli miktarda bulunmuyor. Bu durum dSph türü gökadaların keşfedilmesini hayli zorlaştırıyor. Bugüne kadar Samanyolu’nun da içinde yer aldığı gökada kümesinde sadece bir küresel cüce daha keşfedilebilmişti. KKR25 olarak adlandırılan bu gökada, Kks3’ü de keşfeden araştırma grubu tarafından 1999 yılında bulunmuştu.
Gökyüzünün güney kısmında yer alan Kks3, Hydrus takımyıldızı ile aynı doğrultuda. Cüce gökadadaki yıldızların toplam kütlesi Samanyolu’ndakilerin sadece on binde biri kadar.