Satranç - Nisan 2018
Sevgili gençler, bundan böyle her ay Bilim Genç’te sizlerle birlikte olacağız. Bu köşede sizlere hoşunuza gideceğini düşündüğümüz, göreceli olarak kolay ve fazla taş içermeyen problemler sunacağız.
Sevgili gençler,
Bundan böyle her ay Bilim Genç’te sizlerle birlikte olacağız. Bu köşede sizlere hoşunuza gideceğini düşündüğümüz, göreceli olarak kolay ve fazla taş içermeyen problemler sunacağız. Öyle ki çoğu kez verilen pozisyondaki taşları bir satranç tahtasına dizmeden problemi doğrudan diyagrama bakarak çözebileceksiniz.
Şimdi, aşağıdaki diyagrama bakalım.
Beyaz oynar, iki hamlede mat eder.
Yukarıdaki gibi, yedi ya da daha az taş içeren pozisyonlara "minyatür" denir. Sekiz-on iki arasında taş içerenler ise "meredith" diye anılır. Çünkü ABD’li kurgucu William Meredith (1835-1903) bu tür problemlerde uzmanlaşmış ve bunlarla ün kazanmıştı. Diyagramımızda, siyah d5 piyonunun hamle yapması halinde (yani 1...d4) beyazın cevabının hazır olduğunu görüyoruz: 2. Vh1 mat. Ama diğer iki siyah piyonun hamlelerine karşılık beyazın "hazır" matları yok. O halde, "anahtar hamle" (yani bir satranç probleminde beyazın yaptığı ilk hamle) 1...b2 ve 1...c3 hamlelerine karşı da matı sağlamalı.
Eh, bu kadar ipucu yeter değil mi?
Çözümün tamamı bir sonraki ayda.