Şeker Kristali
Bir yapıyı oluşturan atomlar, moleküller veya iyonlar düzenli bir şekilde dizilmişse bu yapı bir kristal olarak adlandırılır. Etkinliğimizde saflaştırma yöntemi olan kristallendirme ile şeker kristalleri elde edeceğiz.
Öncelikle aşırı doygun bir şeker çözeltisi hazırlayacağız. Yani suyumuz çözebileceği maksimum maddeyi çözmüş, fazla şeker ilave edildiği için de şekerin bir kısmı çözünmemiş ve dibe çökmüş olacak. Bu çözelti ısıtıldığında dibe çökmüş şeker çözünecek ve soğumaya bırakıldığında tekrar çökmeye başlayacaktır. 1 hafta beklendiğinde ise büyük şeker kristalleri elde edilecektir. Yeniden kristallenme sırasında, düzenli olarak kristal yapı oluşmaya başladığı için yabancı moleküller bu düzenli yapıyla uyuşamaz ve dışarıda kalır. Bu nedenle kristal, saf bir bileşenden oluşur.
Nelere İhtiyacımız Var?
- 2 adet beher
- 1 adet tahta çubuk
- Bir miktar toz şeker
- Bir miktar su
- Gıda boyası
- Mandal
- Isıtıcı
- Tabak
Ne Yapıyoruz?
1- Beherin içine 1 bardak su ve 3 bardak şeker boşaltalım ve karışımı ısıtalım. Dilerseniz karışımı ısıtmak için tencere kullanabilirsiniz.
2- Şeker eriyip kaynadıktan sonra karışımı ısıtıcıdan alalım ve 15 dk soğumaya bırakalım.
3- Tabağa bir miktar şeker koyalım. Hafifçe ıslattığımız tahta çubuğumuzu bu şekere bulayalım ve kurumaya bırakalım.
4- Soğuyan şekerli su karışımını diğer behere aktaralım ve içine 5-6 damla gıda boyası damlatalım. Dilerseniz kavanoz da kullanabilirsiniz.
5- Şekere buladığımız tahta çubuğu yavaşça beherin içine daldırarak mandalla sabitleyelim.
6- 2-3 gün sonra kristallerin oluşmaya başladığını göreceksiniz. 1 hafta sonunda şeker kristaliniz hazır hale gelecektir.