Şeker Neden Susatır?
Şekerli yiyecekler tükettikten sonra genellikle su içme ihtiyacı hissederiz. Peki güzel bir tatlı sonrası yoğun bir şekilde hissedilen su içme ihtiyacının sebebi nedir?
Fcafotodigital / iStock
Şekerli bir yiyecek tükettiğimizde şeker ilk olarak midemize ulaşır, daha sonra ince bağırsakta emilip glikoz olarak kan dolaşımına katılır. Hızlı bir şekilde dolaşıma katılan şeker, vücudumuzda bir dengesizliğe sebep olur. Hücreler dengeyi yeniden sağlamak amacıyla içlerinde bulunan suyu dışarı vererek suyun kana karışmasını sağlar. Su kaybeden hücreler, sinirler aracılığıyla, suya ihtiyaç duyduklarına dair beyne sinyaller gönderir. Hücreler ve beyin arasında hayli kısa sürede gerçekleşen bu iletişim, şekerli yiyecekleri tükettikten yaklaşık beş, on dakika sonra susamamıza sebep olur.
Şeker tüketimi sonrasında ortaya çıkan su içme isteği aslında beynin bir tür savunma mekanizması. Araştırmacılar, şeker tükettikten sonra vücudun su ihtiyacını karşılamak amacıyla beyni uyaran bir hormon olduğunu belirtiyor. Bu hormonun görevi, hücrelerde meydana gelebilecek dehidrasyonu yani vücudun aşırı sıvı kaybetmesini önlemek olarak tanımlanabilir. Karaciğer tarafından salgılanan ve fibroblast büyüme faktörü (FGF21) olarak bilinen bu hormon, şeker tüketiminin ardından kana karışarak beynin hipotalamus bölgesine ulaşıyor ve vücudun susamasını sağlayarak dehidrasyonu önlemeye yardımcı oluyor.
Şekerli yiyeceklerin yanı sıra tuzlu ve baharatlı yiyecekler tükettikten ya da yoğun egzersizler yaptıktan sonra da su içme ihtiyacı oluşabiliyor. Bu durum tıpkı şeker tüketiminde olduğu gibi dehidrasyonu engellemek için ortaya çıkıyor. Aynı zamanda uzun süre devam eden açlık durumu da susuzluğa neden olabiliyor.
Vücudumuzdaki şeker dengesini sağlamak için yeterli miktarda su içmeyi ihmal etmememiz ve gereğinden fazla şekerli yiyecek tüketmememiz gerekiyor.
Kaynaklar: