Kütle ve ağırlık, farklı fiziksel büyüklükleri ifade etmeye yarayan fakat günlük hayatta sıkça karıştırılan iki fizik terimidir. Oysa bu iki terim aslında farklı fiziksel özelliklerle ilgilidir.
Trigonometri: Sinüs, Kosinüs ve Tanjant Nedir?
Sinüs, kosinüs ve tanjant, trigonometrideki üç temel fonksiyondur. Bu üç temel trigonometrik fonksiyon, bir açısı 90° olan bir dik üçgende kenarlar ve açılar arasındaki oranların incelenmesini sağlar.
Gürültüyü Bastıran Kumaş Geliştirildi
Bir grup araştırmacı, ses yalıtımı sağlayan, saç teli kadar ince bir kumaş geliştirdi.
• 29/05/2024
Bilime Adanan Bir Ömür: Marie Curie
Radyum ve Polonyum elementlerinin kâşifi Marie Curie’nin yaşam öyküsünü aktardığımız animasyon filmini sizler için hazırladık.
Farklı Bir Sayı Örüntüsü: Otomorfik Sayılar
Otomorfik sayılar binlerce yıl önce Babilliler tarafından fark edilen matematiksel bir örüntüdür. Otomorfik sayıları bulmak için bir sayının karesi alınır. Karesi, kendisi ile biten sayılara otomorfik sayılar adı verilir.
Genç Fizikçi Furkan Öztürk’ten Çığır Açıcı Keşif
Harvard Üniversitesi’ndeki doktora eğitimini yakın zamanda tamamlayan Furkan Öztürk, yaşamın başlangıçta nasıl ortaya çıktığını anlamamıza yarayacak çalışmaları ile 2024 Gertrude and Maurice Goldhaber Ödülü’nü almaya hak kazandı.
Parabol Denklemi Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Yunusların yunus vuruşu denilen yüzme stilinde, köprü kemerlerinde, bir el fenerinin aydınlatmasında karşımıza çıkan eğri, paraboldür. Aynı şekilde televizyon yayınlarını izlemek için kullanılan uydu antenleri de genellikle parabolik yapıdadır. Günlük hayatta pek çok yerde karşılaştığımız parabol eğrisini genellikle U şekline benzetiriz.
2024 Abel Ödülü Sahibini Buldu
Matematikçilerin Nobel’i olarak bilinen Abel Ödülü bu yıl olasılık teorisi ve stokastik süreçler alanında çalışmalar yapan Michel Talagrand’a verildi.
13. Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda Ülkemiz 4 Madalya Kazandı
13. Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda İrem Gülce Yazgan ve Sena Başaran altın, Bengisu Demirbaş gümüş, Ilgın Şekerli bronz madalya kazandı.
Matematikçi ve mimar Sir Christopher Wren tarafından 17. yüzyılda tasarlanmış bir oda, fısıltı odası olarak adlandırılıyor. Londra’daki St. Paul Katedrali’ndeki bu odada, birbirine uzak iki noktada, sırtları birbirine dönük duran iki kişi sadece fısıldaşarak iletişim kurabiliyor. Ne kadar gizemli görünse de odanın niçin böyle olduğunu anlamak için biraz matematik bilmek yeterli.
En Çok Okunan Makaleler