Sensör İnşa Eden Bakteriler
ABD’deki Duke Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, bakterileri sentetik bir genle programladı. Genin kodladığı protein, bakteri kolonisine dağılıyor ve koloninin civardaki inorganik maddeleri toplamasını sağlıyor.
Pek çok canlı, organik maddelerle inorganik maddeleri bir araya getirerek üstün özelliklere sahip malzemeler üretir. Örneğin yumuşakçalar kabuklarını kalsiyum karbonatı (CaCO3) bir miktar organik maddeyle karıştırarak büyütür. Ortaya çıkan yapı, sadece kalsiyum karbonatla üretilebilecek bir yapıdan üç kat daha sağlamdır. İnsanların kemikleri de hem organik hem inorganik maddeler içerir.
ABD’deki Duke Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, bakterileri sentetik bir genle programladı. Genin kodladığı protein, bakteri kolonisine dağılıyor ve koloninin civardaki inorganik maddeleri toplamasını sağlıyor. Ortama altın nanoparçacıklar (boyutları metrenin milyarda biri olan parçacıklar) eklendiğinde bakteri kolonisinin etrafında altından bir kabuk oluşuyor. Üstelik ortam koşulları değiştirilerek kabuğun biçimi ve büyüklüğü kontrol edilebiliyor. Sonuçta ortaya çıkan yapı, basınç sensörü olarak kullanılabiliyor.
Geçmişte de çeşitli araştırma grupları bakterileri kullanarak çeşitli malzemeler üretmişti. Ancak hem bakteriler dışarıdan kontrol ediliyordu hem de üretilen malzemeler iki boyutluydu. Yeni çalışmadaysa hem bakteriler kendi kendilerine organize oluyorlar hem de ortaya çıkan yapılar üç boyutlu. Dr. Yangxiaolu Cao ve arkadaşlarının Prof. Dr. Lingchong You önderliğinde yaptığı araştırmanın sonuçları Nature Biotechnology’de yayımlandı.