Sıvı Metallerin Yüzey Gerilimi
Kuzey Karolayna Eyalet Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, voltaj uygulanarak sıvı metallerin yüzey gerilimlerinin değiştirilebileceğini gösterdi.
Kuzey Karolayna Eyalet Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, voltaj uygulanarak sıvı metallerin yüzey gerilimlerinin değiştirilebileceğini gösterdi. Geliştirilen yöntemden elektrik devrelerinde, antenlerde ve daha pek çok teknolojide yararlanılabileceği düşünülüyor.
Araştırmacılar deneylerde galyum-indiyum alaşımını kullanmış. Bu alaşımın yüzey gerilimi çok yüksek olduğu için alaşım genellikle küre biçimli bir topak halinde bulunur. Ancak alaşıma voltaj uygulandığı zaman yüzeyinde bir oksit (metal-oksijen bileşiği) katmanı oluşuyor ve yüzey gerilimi düşüyor. Bunun sonucunda alaşım yerçekiminin etkisiyle yayılıyor. Üstelik bu olayın tersi de mümkün. Uygulanan voltajın işareti değiştirildiği zaman yüzeydeki oksit tabakası yok oluyor ve yüzey gerilimi yeniden yükseliyor. Böylece alaşım yeniden topak biçimini alıyor.
Bu yöntem kullanılarak sıvı metallerin hareketleri kontrol edilebiliyor. Ayrıca sadece sıvı metallerin değil başka pek çok maddenin de yüzeyi oksitleniyor. Dolayısıyla geliştirilen yöntem çeşitli alanlarda kullanılabilir. Bu yöntem kullanılarak galyum-indiyum alaşımının nasıl kontrol edilebildiğini araştırmacılar tarafından hazırlanan, aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.