Starlink Uyduları Jeomanyetik Fırtınaya Kapıldı
SpaceX, 3 Şubat’ta fırlatılan 49 uydunun 40’ının jeomanyetik fırtına nedeniyle kullanılamaz hâle geldiğini açıkladı.
Bir grup Starlink uydusu, 7 Nisan 2021’de Florida’dan Falcon 9 roketleriyle uzaya fırlatılırken çekilmiş bir fotoğraf
SpaceX, 2019’dan beri 2.000’e yakın uyduyu uzaya fırlattı. Starlink uyduları olarak adlandırılan, her biri yaklaşık 260 kilogram kütleye sahip bu uydular, internet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelere hizmet vermek amacıyla üretiliyor. SpaceX toplam 42.000 uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi planlıyor.
SpaceX en son 3 Şubat’ta 49 Starlink uydusunu ABD’deki Kennedy Uzay Merkezi’nden Falcon 9 roketleriyle yörüngeye göndermişti. Ancak 8 Şubat’ta yapılan açıklamada, 49 uydunun 40’ının jeomanyetik fırtına kaynaklı sorunlar nedeniyle ya yeniden atmosfere girip yanarak yok olduğu ya da yok olmak üzere olduğu açıklandı.
Güneş’ten yayılan elektrik yüklü parçacıklar güneş rüzgârı olarak adlandırılır. Dünya’nın manyetik alanı, yeryüzündeki canlıları ve yerkürenin etrafında dolanan uyduları güneş rüzgârının zararlı etkilerinden koruyan bir kalkan görevi görür.
Güneş'in taçküre olarak adlandırılan atmosferinden kütle atımı gibi çeşitli olaylar sırasında güneş rüzgârı “şiddetlenir”. Bu durum, Dünya’yı çevreleyen manyetik kalkanda geçici değişikliklere neden olur. Jeomanyetik fırtınalar olarak adlandırılan bu olaylar, Dünya’nın etrafında dolanan uyduların zarar görmesine yol açabilir. Starlink uydularının da bir jeomanyetik fırtınanın sebep olduğu sorunlar nedeniyle zarar gördüğü açıklandı.
SpaceX tarafından yapılan açıklamaya göre, uyduların içinde bulunduğu ortamın yoğunluğu ve dolayısıyla uyduların maruz kaldığı sürtünme kuvveti jeomanyetik fırtına nedeniyle arttı. Uydu operatörleri uyduları “uyku durumuna” alıp daha yüksek bir yörüngeye çıkararak uyduların yanmasını engellenmeye çalışsa da başarılı olamadılar. Yeniden atmosfere giren uydular, tıpkı meteorlar gibi, yanarak yok oldu.