logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Sürdürülebilir Tarım için Biyoteknolojik Çözümler: Genetiği Değiştirilmiş Böcek Patojeni Mikroorganizmalar

Yaya Geçidi Sinyaliyle Avlanan Atmaca

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: Yapay Zekâ ile Yaşamak – Korkmalı mıyız Öğrenmeli miyiz?

Turquerié: 18. Yüzyıl Avrupa Kültüründe ‘Türk’ Modası

James Webb Uzay Teleskobu Şimdiye Kadarki En Uzak Galaksiyi Keşfetti

Satranç Temmuz 2025

Ayın Şifrebilim Sorusu – Temmuz 2025


Sürdürülebilir Tarım için Biyoteknolojik Çözümler: Genetiği Değiştirilmiş Böcek Patojeni Mikroorganizmalar

Doç. Dr. Uğur Azizoğlu
19/07/2025

Tarımsal zararlı böceklerle mücadelede doğayı ve insan sağlığını gözeterek kullanılan yeni biyoteknolojik yöntemler, gıda güvenliğini sağlamada önemli bir rol üstleniyor.

Sürdürülebilir Tarım için Biyoteknolojik Çözümler: Genetiği Değiştirilmiş Böcek Patojeni Mikroorganizmalar

Phynart Studio/iStockphoto.com                                                           

Son yüzyılda dünya nüfusunun hızla artması, tarımsal üretimde ciddi baskılar yaratıyor. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2100 yılında dünya nüfusunun 10 milyarı aşacağı öngörülüyor. Artan nüfusun besin ihtiyaçlarının karşılanması, yalnızca üretimin artırılmasıyla değil, aynı zamanda bu üretimin çevresel sürdürülebilirlik ilkesine uygun şekilde gerçekleştirilmesiyle mümkün olabilir. Geçtiğimiz yüzyılda gerçekleşen 'Yeşil Devrim' hareketi, tarımsal verimliliği artırmak adına kimyasal gübre ve pestisit kullanımını yaygınlaştırmıştı. Bu uygulamalar kısa vadede üretimi artırsa da uzun vadede toprak verimliliğinin düşmesine, biyolojik çeşitliliğin azalmasına ve insan sağlığının olumsuz etkilenmesine yol açtı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 385 milyon kişi pestisit zehirlenmesine maruz kalıyor. Tüm bu olumsuzluklar, daha çevreci ve biyolojik temelli çözümlere ilgiyi artırdı. Bu kapsamda tarımsal zararlılarla mücadelede, özellikle entomopatojenik (böcek patojeni) mikroorganizmalar önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Entomopatojenik mikroorganizmalar, böceklerde hastalık yapabilen bakteri, virüs, mantar ve nematodları içeriyor. Doğada yaygın olarak bulunan bu mikroorganizmalar, tarımsal ürüne zarar veren böcekleri doğal yollarla hasta ederek etkisiz hâle getiriyor.

Entomopatojenik mikroorganizmalar arasında en dikkat çeken türlerden biri Bacillus thuringiensis (Bt) bakterisi. Bt bakterisi, bazı böcek larvalarını hedef alarak öldüren Cry adlı proteinleri (toksin) üretir. Bu proteinler, böceğin sindirim sisteminde hasara neden olarak larvanın ölümüne sebep olur. Bt bakterisinin avantajı; insanlar, hayvanlar ve faydalı böcekler üzerinde zararlı etkilerinin olmaması ve çevrede biyolojik olarak parçalanabilir olmasıdır. Bu nedenle tarımda zararlı böceklere karşı biyolojik mücadelede büyük önem taşıyor. Bt bakterisi tarımda doğrudan biyopestisit olarak kullanılabilirken genetik mühendisliği sayesinde bu bakterilerin Cry proteinlerini üreten genleri bitkilere aktarılabiliyor. Böylece bitkiler zararlılara karşı kendilerini savunabilir hâle geliyor.

Bt domates, Bt mısır ve Bt pamuk gibi genetiği değiştirilmiş ürünler, özellikle ABD, Latin Amerika, Japonya ve Çin’de yaygın uygulamalarla pestisit kullanımını azaltarak tarımsal verimliliği artırmayı sağladı. Ancak böceklerin bu organizma/mikroorganizmalara zamanla direnç geliştirebilmesi, daha gelişmiş biyoteknolojik çözümleri gerekli kılıyor. Bu çözümlerden biri Rekombinant DNA teknolojisiyle birden fazla Cry proteinini aynı anda üretebilen mikroorganizmalar ve bitkiler geliştirilmesidir. Bu 'gen yığılması' (gene pyramiding) stratejisi, böceklerin tüm proteinlere aynı anda direnç geliştirmesini engellemeyi hedefliyor.

upur azizoğlu

Uğur Azizoğlu, University of California Riverside, Sachs Lab

Son araştırmalar, Bt bakterileri üzerinde genetik düzenlemeler yaparak yalnızca Cry proteinlerini değil, aynı zamanda zararlı böcek gelişimini engelleyen peptit ve hormonların üretimini de sağladı. Bu sayede çevreye zarar vermeden zararlı popülasyonlarının kontrol altına alınabileceği yeni nesil biyopestisitler geliştiriliyor.

Elbette bu teknolojilerin çevresel etkileri ve biyogüvenlik yönlerinin de göz önünde bulundurulması gerekiyor. Özellikle genetiği değiştirilmiş organizmaların ekosistemdeki dolaşımı, faydalı böcekler üzerindeki olası etkileri ve genetik materyalin hedef olmayan organizmalara geçiş riskinin etraflıca araştırılması gerekiyor. Doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden zararlı böceklerle mücadelede etkili olan bu biyoteknolojik araçların güvenli kullanımı ve yaygınlaştırılması, gıda güvenliğini sağlamada kilit rol oynayacak gibi görünüyor.

Kaynaklar:

  • Azizoglu, U., et al. (2023). Biotechnological advances in Bacillus thuringiensis and its toxins: Recent updates. Reviews in Environmental Science and Biotechnology, 22, 319–348. https://doi.org/10.1007/s11157-023-09652-5.
  • Azizoglu, U., Jouzani, G. S., Yilmaz, N., Baz, E., & Ozkok, D. (2020). Genetically modified entomopathogenic bacteria, recent developments, benefits and impacts: A Review. Science of the Total Environment, 734, 139169. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.139169.
  • Hedden, P. (2003). The genes of the Green Revolution. Trends in Genetics, 19(1), 5–9. https://doi.org/10.1016/S0168-9525(02)00009-4.
  • Kumari, P., Tripathi, D. K., & Chhillar, H. (2022). Biotechnological approaches for host plant resistance to insect pests. Frontiers in Genetics, 13, 914029. https://doi.org/10.3389/fgene.2022.914029.
  • Pingali, P. L. (2012). Green revolution: Impacts, limits and the path ahead. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 109(31), 12302–12308. https://doi.org/10.1073/pnas.0912953109.
  • Qaim, M., (2009). The economics of genetically modified crops. Annual Review of Resource Economics 1, 665–669.
  • Salehi Jouzani, G., Sharafi, R., Argentel-Martínez, L., Peñuelas-Rubio, O., Ozkan, C., Incegul, B., Goksu, R., Hayta, Z., Yilki, D., Yazici, B., Hancer, V., Sansinenea, E., Shin, J. H., El-Shabasy, A., & Azizoglu, U. (2025). Novel insights into Bacillus thuringiensis: Beyond its role as a bioinsecticide. Research in Microbiology, 176(3-4), 104264. https://doi.org/10.1016/j.resmic.2024.104264.
  • Tabashnik, B. E., & Carrière, Y. (2015). Successes and failures of transgenic Bt crops: Global patterns of field-evolved resistance. In M. Soberón, Y. Gao, & A. Bravo (Eds.), Bt resistance: Characterization and strategies for GM crops producing Bacillus thuringiensis toxins (pp. 1–14). CABI. https://doi.org/10.1079/9781780644370.0001.
  • Tudi, M., Ruan, H. D., Wang, L., Lyu, J., Sadler, R., Connell, D., Chu, C., & Phan, H. (2021). Agriculture development, pesticide application and its impact on the environment. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(3), 1112. https://doi.org/10.3390/ijerph18031112
  • Watkins, P. R., Ellis, R. T., & Roberts, J. L. (2011). Insects, nematodes and other pests. In A. Altman & P. M. Hasegawa (Eds.), Plant biotechnology and agriculture: Prospects for the 21st century (1st ed., pp. 353–370). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-381466-1.00023-7.
  • United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division. (2022). World Population Prospects 2022: Summary of results (Issue 9). https://www.un.org/development/desa/pd/sites/www.un.org.development.desa.pd/files/wpp2022_summary_of_results.pdf.

Yazar Hakkında:

Doç. Dr. Uğur Azizoğlu

Kayseri Üniversitesi, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

Erciyes Üniversitesi, Betül-Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Araştırma Merkezi (GENKÖK)

Azizoglu Research Group

Konu
Biyoteknoloji

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: Yapay Zekâ ile Yaşamak – Korkmalı mıyız Öğrenmeli miyiz?

Duyurular • 17-07-2025

Temmuz 2025’te Gökyüzü

Gökbilim • 08-07-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 12-05-2025

Chandra, Yeni Tip Kozmik Nesneden Gelen Düzenli Sinyaller Tespit Etti

Haberler • 30-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş