Takıntı Hastaları İçin Online Tedavi
Avustralyalı araştırmacılar takıntı, saplantı veya temizlik hastalığı olarak da adlandırılan obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan gençler için ilk online tedavi programını geliştirmiş.
Avustralyalı araştırmacılar takıntı, saplantı veya temizlik hastalığı olarak da adlandırılan obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan gençler için ilk online tedavi programını geliştirmiş. Curtin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Clare Rees ve Dr. Rebecca Anderson, programı 12 ve 18 yaş arasındaki OKB hastaları için tasarlamış. Programın adı “OKB? Hayır, Ben Değilim!”
Dünya üzerinde yaklaşık her 50 kişiden birinde OKB görülüyor. OKB’li hastalar istemsiz olarak tekrar tekrar akla gelen rahatsız edici düşüncelerle yaşamlarını sürdürüyor. Bu düşüncelerden kurtulmak ya da düşüncelerin verdiği rahatsızlık ve sıkıntıyı gidermek içinse bazı davranışlara yönelebiliyorlar.
Temizlik ve bulaşma ile ilgili düşünceler aşırı temizlik ve sakınma davranışlarına; simetri ve düzenle ilgili düşünceler, düzenleme ile ilgili aşırı davranışlara; değişik konulardaki şüpheler kapıyı ya da doğal gazı sık sık kontrol etme, onay almak için tekrar tekrar sorma gibi davranışlara neden olabiliyor. Kişi mantıklı olmadığını ya da aşırı olduğunu bilse dahi düşüncelerin verdiği sıkıntıdan kurtulmak için bazı davranışları gereksiz şekilde tekrarlamaktan kendisini alıkoyamıyor. Dini, cinsel ya da başka konularla da ilgili olabilen düşünceler gittikçe artarak hayatı çekilmez hale getirebiliyor.
Bazen çocukluğa kadar uzanan ve genellikle ergenlik döneminde başlayan bu tür düşünceler, ortadan kaldırılmadıklarında devam etme, artma ve bir hastalığa dönüşme potansiyeline sahip.
Online programda katılımcılar OKB’nin üstesinden gelmek için tasarlanmış adımlardan oluşan sekiz modülü haftada bir olmak üzere alıyorlar.
OKB tedavisini Everest gibi bir dağa tırmanmaya benzeten araştırmacılar, düzelmenin yavaş yavaş ve aşamalarla gerçekleşeceğini ve bunun için çaba gösterilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
Program yalnızca OKB’li gençler için değil, ailelerini de tedaviye dâhil edecek şekilde tasarlanmış. Ailelerin OKB’li çocuklarıyla birlikte yaşarken dikkat etmeleri gereken konulara da programda yer verilmiş.
Araştırmacılar ülkenin değişik bölgelerinden birçok OKB’li hastanın, online olması nedeniyle tedavi programına kolayca ulaşabildiğini belirtiyor.
Daha fazla bilgi için www.ocdnotme.com.au/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: